Kojim pravnim aktom je regulisan transfer iz Gvantanama?

Kojim pravnim aktom je regulisan transfer iz Gvantanama?

Narodni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković uputio je danas poslaničko pitanje vršiocu dužnosti predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću. On je tehničkog premijera upitao po kom zakonu, članu Ustava RS ili međunarodnom pravnom dokumentu, Republika Srbija prima dvojicu zatvorenika, Muhamadija Davlatova i Mansura Ahmeda Sada al Dajfija, iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo.

„Vlada Republike Srbije u svom delovanju mora biti privržena načelu vladavine prava. Zbog toga je od posebne važnosti da građani Srbije budu obavešteni o suštini i zakonitosti dolaska stranih državljana. Stručna javnost i ja lično smatramo da za to nema utemeljenja u domaćem i međunarodnom pravu“, naveo je Živković u obrazloženju poslaničkog pitanja.

Podsećamo, srpska javnost je o preseljenju dvojice pritvorenika iz Gvantanama, čija je svrha njihova integracija u srpsko društvo, saznala od američkih zvaničnika, a ne od Vlade Republike Srbije. Time je još jednom ogoljen apsolutizam Aleksandra Vučića, koji mimo bilo kakvih procedura, bez pravnog osnova i u potpunoj tajnosti dogovara poslove u ime države. Nova stranka podseća tehničkog premijera da on nije država, te da tu svoju ličnu iluziju ne sme da održava servilnošću prema bilo kojoj drugoj državi i prihvatanjem obaveza bez sagledavanja njihovih efekata po građane Srbije. Istovremeno zahtevamo da se javnosti saopšte sve pojedinosti u vezi sa ovim transferom iz Gvantanama: ko, kako, zašto i sa kojim planiranim posledicama je preseljenje pritvorenika omogućio. Pritom, odgovor da je to "normalno i uobičajeno", ne smatramo prihvatljivim.

posl

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori