Koliko Vučić i njegovi špekulanti koštaju poljoprivrednike: Matematikom protiv laži

Koliko Vučić i njegovi špekulanti koštaju poljoprivrednike: Matematikom protiv laži

Jednom omanjem poljoprivrednom domaćinstvu, režim Aleksandra Vučića otme najmanje 10.000 evra godišnje

Bunite se zbog poskupljenja goriva, a niko ne kaže 'alal vera Vučiću, imamo najnižu cenu hleba u Evropi...“, histerično je vrištao predsednik Srbije Aleksandar Vučić,  vređajući i osuđujući osiromašene građane koji su protestovali zbog poskupljenja goriva, nazivajući ih ološem, šaljući policijske kordone na njih u nameri da brutalnom silom uguši svaki izraz nezadovoljstva.

U junu 2011. godine, dok je još bio u opoziciji, Aleksandar Vučić je pričao sasvim drugu priču, podržao tadašnje proteste seljaka koji su nesmetano izražavali svoj bunt, optužujući vlast za nebrigu o poljoprivredi, kao i za sprovođenje policijske i medijske torture.

Šest godina despotske vlasti režima Aleksandra Vučića, sasvim je dovoljno da se napravi poređenje o položaju poljoprivrednika iz vremena pre njegove vladavine i danas, te da se matematički precizno utvrdi njegov doprinos njihovom uništavanju.

2011. godina (poslednja godina pre vlasti Aleksandra Vučića)

- Evro – 102,00 dinara
- Litar evrodizela je koštao 118 dinara  (1,16 evra)
- Državne subvencije za poljoprivrednike, po hektaru su iznosile 14.000 dinara (137 evra)
- Kilogram pšenice poljoprivrednici su prodavali za 29 dinara (0,28 evra), kukuruz za 28 dinara (0,28 evra), malinu za 200 dinara (skoro 2 evra), a otkupna cena litra mleka je iznosila 42 dinara (0,41 evro).

2018. godina (6 godina vlasti Aleksandra Vučića)

- Evro: 118,00 dinara
- Litar evrodizela: 165 dinara  (1,40 evra);
- Državne subvencije za poljoprivrednike, po hektru: 4.000 dinara (35 evra)
- Kilogram pšenice i kukuruza: 17 dinara (0,14 evra), maline 80 dinara (0,68 evra), a otkupna cena litra mleka iznosi 35 dinara (0,31 evro).

Dakle, matematička računica kaže da poljoprivrednik danas, po jednom hektaru pod kukuruzom ili pšenicom za gorivo (100 l) izdvaja 24 evra više, nego u vreme pre Vučića, da, na ime subvencija, od države dobija 102 evra manje, a da za svoj prosečan prinos po hektaru (8 tona kukuruza ili pšenice) inkasira oko 1.100 evra manje. Za prodato mleko po jednoj kravi muzari, godišnje (prosečno 8.000 litara mleka), poljoprivrednik je zakinut za 800 evra. Kod malinara je taj iznos višestruko katastrofalniji: na jednom hektaru koji da prinos od oko 15 tona maline u proseku, na gubitku je celih 20 hiljada evra!

Matematička računica kaže da režimski špekulanti i tajkuni jednom rataru po hektaru zasejanom kukuruzom i pšenicom otmu 1.225 evra, malinaru – 20.000 evra, a farmeru po jednoj kravi muzari 800 evra.

Zaključak: jednom manjem poljoprivrednom gazdinstvu, koje obrađuje 5 hektara zemlje i gaji 5 krava, režim Aleksandra Vučića i njegovih poslušnika godišnje otme bar 10.000 evra!

Kada se sagleda ova računica, postaje jasno odakle političarima i kriminalcima bliskim vlasti basnoslovna bogatstva merena desetinama i stotinama miliona evra, najraskošnije vile i automobili, računi na egzotičnim ostrvima, te najskuplje kampanje vladajuće stranke, autobusi, dnevnice i sendviči Vučićevim obožavaocima, novac i paketići kojima se glasovi kupuju. 

Dakle, poruka Aleksandra Vučića poljoprivrednicima, sa početka ovog teksta, jeste tačna: „Plaćate najskuplje gorivo u Evropi, ali zato prodajete najjeftiniju pšenicu i treba da ste mi zahvalni“. Zaboravio je, ili iz svoje poslovične skromnosti izostavio da napomene da su u Srbiji, za vreme njegove vlasti, i bubrezi pojeftinili desetostruko i da su najjeftiniji u Evropi. 

Svaka čast Vučiću!

 

Autor: Njegoš Petrović, Nova stranka Kovin

 

Prilog: grafikon - odnos cena goriva i poljoprivrednih proizvoda pre Vučićevog dolaska na vlast i danas.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close