Komisija za hartije od vrednosti metafora uništavanja institucija pod SNS

Komisija za hartije od vrednosti metafora uništavanja institucija pod SNS

Narodni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković kritikovao je predlog kandidata za predsednika i članove Komisije za hartije od vrednosti, kao i činjenicu da je Komisiji mandat istekao još pre četiri meseca, a da se tek sada vrši izbor nove. Upravo to je, naveo je on, metafora aktuelne vlasti koja bezočno nastavlja sa uništavanjem institucija.

- Bez institucija nema razvoja nijedne zemlje i možemo da se busamo u grudi koliko god hoćemo i da se lažemo da smo prvi u nečemu u regionu, u svetu, u istoriji – rekao je Živković na jučerašnjoj skupštinskoj sednici.

Poslanik NOVE upitao je kako je moguće da je uopšte i dopušteno da dođe do isteka mandata Komisije:

- Jedan govornik reče: naterao sam prethodnog predsednika Komisije da podnese ostavku. Po kom to članu zakona naterati nekoga da podnese ostavku? Pa smo onda čuli da je mandat ove Komisije istekao 14. jula ove godine, a onda se iznenađujemo jer, eto, nova Vlada je formirana tek posle toga. Prethodna Vlada je bila ista kao i ova, sa malim nekim personalnim razlikama, ali ista vlast je bila.

Komentarišući kandidata za predsednika Komisije, Predraga Dedeića, lider NOVE je istakao da on, uprkos akademskim zvanjima, ne odgovara uslovima konkursa:

- Pokušaj da se to zamuti pričama da je on izučavao negde kanadski model trgovine hartijama od vrednosti, to je mnogo lepa stvar, ali to nema veze sa uslovima koje mora da ispunjava i koji pišu u samom obrazloženju. Dobili smo još jedan pikantni detalj kako je čovek izabran – tako što je šefica skupštinskog Odbora za finansije došapnula šefu poslaničke grupe vladajuće partije da je ipak ovaj bolji od onog ko je do tada slovio da bude kandidat za predsednika. Tako se bira predsednik Komisije za promet hartije od vrednosti? Žao mi je, tako se ne bira ni predsednik odeljenskog odbora, niti udruženja semenkara i kokičara, a kamoli nešto ovako važno.

Živković je ocenio da priče o tome „kako nam dobro ide“, spadaju u domen bajke:

- Hajde da vidimo šta kaže statistika Beogradske berze koja ima neke veze verovatno sa hartijama od vrednosti i stanjem u srpskoj ekonomiji. Godine 2002. promet na toj berzi je bio milijarda i 700 miliona evra, 2003. godine je milijarda i 400 miliona evra. Prošle godine je 250 miliona. Prosek četiri godine, od kada je ova „savršena“ vlast, jeste negde oko 230 miliona evra, što je šest do sedam puta manje nego što je to bilo 2002. i 2003. godine. To je stanje u našoj ekonomiji. Još jedno malo podsećanje, u to vreme je evro koštao 66,2 dinara, a danas košta oko 123 dinara. Tada je bilo zaposleno 150.000 radnika više nego danas i to je realno stanje ekonomije. Naravno da je važno da dobijemo izveštaj o radu Komisije, a ne da naslućujemo šta se to dešavalo, zašto je smenjen prethodni predsednik. Bila je neka priča da je voleo da putuje po Maldivima i drugim nama dalekim, ali prijateljskim zemljama pa da je to razlog. Da li je to razlog? Ako je to razlog, ako je nenamenski trošio novac, zašto je ponovo član?

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close