Koncesijom država da uzima 50% od profita svake godine

Koncesijom država da uzima 50% od profita svake godine

- Bolja je i koncesija, nego da aerodrom ostane u državnoj svojini. Demagoški je sigurno prihvatljivije reći „ne damo ništa, sve su pokrali, stranci, domaći tajkuni...“  Ali, ne postoji javno preduzeće koje radi sa profitom. Ne postoji! To su kjnigovodstvene igrarije. Isto tako ne postoji ni velika uspešnost beogradskog aerodroma. On bi bio mnogo uspešniji da je u privatnim rukama, a naravno da država treba da ima svoju nadoknadu za to što je nekome dala pravo da ostvaruje profit. To može da se uradi, a da država bude zaštićena, ne tako što će neko da da unapred 200-300 miliona ili koliko već za 20-30 godina koncesije, nego da se napravi ugovor o koncesiji gde država uzima 50% od profita, koji je utvrdiv svake godine – rekao je Zoran Živković na raspravi o amandmanima na Predlog zakona o upravljanju aerodromima.

Poslanik NOVE je naveo da u svakom javnom preduzeću postoji od 10% do 50% viška zaposlenih, te da je to posledica uterivanja partijskih kadrova, a ne socijalne uloge tih preuzeća.

- Kod privatnika, ukoliko je najveći deo privrede privatizovan na pravi način, ne od kriminalaca nego od firmi sa renomeom, to ne može da se desi. Nijedan privatnik neće zaposliti nesposobnog partijskog saradnika ili rođaka. Takođe, kad je privatno vlasništvo, onda država ima samo jedan jedini posao: da juri porez, a ne da gleda ko je čiji rođak, ko je kome namestio posao, ko je koga doveo, da prati koje su porodične linije po javnim preduzećima... do onog vica da u javnim preduzećima nema erotike uopšte, jer bi to bio incest, pošto su svi u nekom rodu... ima dve, tri porodice u tim firmama od po 1.000-15.000 ljudi.

Živković je zaključio da je privatizacija, pa time i koncesija, dobra, ali samo ukoliko se uradi na dobar način:

- Uslov za to je da vlast bude poštena, a nikakav zakon, pa ni ovaj, neće sprečiti da u zatvor budu poslati oni koji se igraju sa državnom, narodnom imovinom.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close