Kovačević: Novo poskupljenje struje privredi pogrešan je potez

Kovačević: Novo poskupljenje struje privredi pogrešan je potez

Kovačević: Novo poskupljenje struje privredi pogrešan je potez

Potpuno je pogrešan način na koji se država bori protiv inflatornog toka. Zbog manjka iskustva, koje svakim danom dolazi sve više do izražaja, čim je špil u kartama svetske ekonomije počeo značajno da se meša, sve vlade SNS-a i njeni ministri se sve manje snalaze. Nažalost, šteta je samo građana Srbije, a ne onih koji se ne snalaze, izjavio je danas Vladimir Kovačević, predsednik Nove – Da se struka pita.

Komentarišući najavu novog poskupljenja struje za privredu i ulogu MMF-a kao mentora za izlazak iz krize, Kovačević ističe da su službenici MMF-a tehnička lica koja sugerišu poteze lošim đacima u vođenju nacionalnih ekonomija.

– Novo najavljeno poskupljenje struje privredi na 102,6 evra po MWh tehnički je neophodno, ali potpuno pogrešna mera, koja će doprineti samo dodatnom rasplamsavanju inflacije. Cena struje biće ugrađena u cenu svih dobara i namirnica koja će se odraziti na dodatna poskupljenja – upozorava Kovačević.

Kovačević naglašava da bi prava mera bila, sada kada usled posledica nestručnosti u energetskom sistemu moramo da popravljamo stvari, „povećanje cene struje građanima, umesto privredi“ i dodaje da „takav trošak jedino ne utiče na inflaciju, ali umanjuje standard življenja građana Srbije“.

– Pošto je to nepopularna mera, u javnosti se potura aranžman sa MMF om, kojeg smo navodno prinuđeni da sledimo. Vlada se opredelila da talase sadašnjih poskupljenja i svih onih poskupljenja u pripremi prvo osete oni čija ljutnja najmanje doprinosi padu političke popularnosti SNS-a. To je politička kalkulacija koju aktuelan režim sledi. Međutim, time se ulazi direktno u grotlo sve veće inflacije i direktno u recesiju – zaključuje Kovačević.

Ilić

Related Articles

Leave a Reply

Close