Kovačević: Vladina cena svinjskog mesa uništiće srpskog seljaka

Kovačević: Vladina cena svinjskog mesa uništiće srpskog seljaka

Kovačević: Vladina cena svinjskog mesa uništiće srpskog seljaka

Svinjsko meso proizvedeno u Srbiji, sa ograničenom cenom Vlade Srbije, građanima se ne može prodavati bez gubitaka kod proizvođača.

Sa aktuelnom berzanskom cenom kukuruza, koja danas iznosi 32 din/kg, u marketima, po Vladinoj ograničenoj ceni svinjskog mesa, samo se može ponuditi zamrznuto meso skladištara ili zamrznuto meso uvezeno iz inostranstranstva pred istekom roka trajanja.

Ne mogu se štititi stanovnici Srbije neefikasnim merama, niti gurajući gubitke ka proizvođačima i malobrojnim tovljačima svinja. Napominjem da je zadnjih šest meseci pad stočnog fonda 48,1 odsto.

Prava i efikasna mera bila bi ponuditi jeftin kukuruz iz Republičkih robnih rezervi tovljacima ili paritet za otkup svinja odnosom 7 kg kukuruza za 1 kg žive mere tovnih svinja, a onda takvo meso ponuditi po ograničenoj ceni stanovništvu.

Sve ostalo je samo sklanjanje gubitaka na one koji su manje važni i to privremeno, dok ne bankrotiraju, pa će u Srbiji biti samo uvoznog mesa.

Da bi bilo jasnije građanima, problemi nastaju u činjenici da je zabranjeno GMO seme žitarica u Srbiji koje daje gotovo duple prinose po hektaru, a dozvoljeno da uvozimo meso iz inostranstva koje je hranjeno istim takvim GMO žitaricama.

Paradoksu nikad kraja, pa je zato proizvođača sve manje i manje.

Vlada planira u narednim nedeljama, zbog nedostatka prasadi, uvoz 40.000 komada iz Danske?!

Do juče smo sličnim lošim pristupom šećer u marketima imali po 75 din/kg, danas po 90 din/kg, a sutra po ko zna kojoj ceni.

Molimo Vladu Srbije da dublje sagleda problem i reši ga po ponuđenom predlogu.

Kada Nova stranka – Da se struka pita dobije šansu da predvodi srpski agrar, ovakve neefikasne ad hok mere biće samo sećanje na ružno vreme.

Vladimir Kovačević, predsednik Nove stranke – Da se struka pita

mm

Press služba

Leave a Reply

Close