Kruševac: Gašićeva firma mehanizam za prisvajanje novca građana

Kruševac: Gašićeva firma mehanizam za prisvajanje novca građana

Koruptivnu spregu između medijske firme ministra odbrane Bratislava Gašića i Fabrike maziva FAM, preduzeća koje se još uvek velikom delom finansira iz budžeta, dokazuje i Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije. Koliko god se naprednjački kadrovi pozivali na poštenje, brojke ne lažu: javni novac se nemilice troši, a džepovi pune samo privilegovanima.

U Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije od 18. 12. 2015. o mogućem uticaju institucija javnog sektora na medije kroz plaćanje usluga oglašavanje i marketinga, stoji sledeće:
„Fabrika maziva (FAM) a.d. – u restrukturiranju iz Kruševca, u vlasništvu Agencije za privatizaciju (80%) i Akcionarskog fonda (19%), za usluge oglašavanja, donacija i promocije u periodu 2011-2014. utrošila je 29,5 miliona dinara, uprkos tome što je ovo preduzeće tokom 2012. ostvarilo gubitke od 497,3 miliona dinara, a 2013. gubitak od 725,5 miliona dinara. Najviše sredstava za oglašavanje, u periodu 2011-2014, dobila je firma Add production doo iz Kruševca, u vlasništvu Irene Gašić (100%), i to oko 3,6 miliona dinara za reklamne spotove na TV Plus, dok je za troškove reklama na TV Plus iz Kruševca direktno plaćeno 420.000 dinara (2013). Inače, Irena Gašić je supruga Bratislava Gašića, vlasnika TV Plus, koji je u periodu saradnje FAM i Add production doo obavljao javnu funkciju gradonačelnika Kruševca, a od 30. aprila 2014. godine funkciju ministra odbrane u Vladi Republike Srbije. Prema šestomesečnom ugovoru iz aprila 2013. firma Add production doo se obavezala da će: na TV Plus reklamirati FAM 56 puta u toku dana; emitovati reklame unutar Info bloka TV Plus i to četiri puta na dan; emitovati reklame pre i posle emisije „Vesti“ 4 puta u toku dana; u dogovoru sa marketingom FAM-a omogućiti gostovanje u autorskim emisijama TV Plus („Razgovor sa povodom“, „Reč po reč“), pratiti sve važne događaje FAM-a po pozivu marketing službe. Vrednost promotivnih usluga koje je firma Add production doo pružala FAM-u iznosila je 50.000 dinara mesečno (2011-2012), da bi kasnije bila uvećana na 100.000 dinara (2013).
FAM je u periodu 2013-2014. za troškove reklamiranja uplatio Autoperionici i ugostiteljskoj radnji Dolce Vita Caffe (Aleksandar Đorđević – 100%) iz Beograda 1.320.000 dinara (2014) i 480.000 dinara (2013), kao i Autoperionici R&R (Branislav Andrić i Đorđe Suša) iz Beograda 840.000 dinara (2014) i 720.000 dinara (2013). Januara 2014. došlo je do promene pravne forme pa je tako Autoperionica R&R iz preduzetničke radnje transformisana u preduzeće Autoperionica R&R doo (Branislav Andrić – 100%), u kome funkciju direktora obavlja Aleksandar Đorđević, ujedno i vlasnik Dolce Vita Caffe. Inače, prema ugovoru sa FAM navedene autoperionice obavezale su se da spoljašnje zidove svojih objekata ustupe FAM-u za reklamiranje proizvoda i to po ceni od 120.000 i 60.000 dinara mesečno. Nejasni su efekti ovakve vrste oglašavanja, kao i sami kriterijumi po kojima je rukovodstvo FAM-a izabralo konkretne autoperionice čiji je vlasnik isto fizičko lice, odnosno dobavljače za usluge reklamiranja. Konkretne usluge su naročito nesvrsishodne ukoliko se u obzir uzme činjenica da je FAM završio poslovnu 2013. sa poslovnim gubitkom od 725,5 miliona dinara.“

Niko ko se ozbiljno bavi menadžmentom ne bi razmišljao o tome da se u ovolikoj meri oglašava na lokalnoj televiziji i na zidu nekakve autoperionice! Međutim, znajući da su u Nadzornom odboru zapošljavana lica sa srednjom stručnom spremom, ništa nije čudno i nemoguće.

Ovo je ilustracija karikature od države u kojoj se niko i ne trudi da prikrije korumpirani lanac enormnog trošenja javnog novca. Savet je utvrdio nesumnjiv mehanizam u kome, na primer, jedna stranka kontroliše ministarstvo i preduzeća koja su pod njim, a za marketing angažuje one firme koje su u vlasništvu članova i donatora stranke. Krug korupcije je zatvoren i očigledan.

Gradski odbor Nove stranke Kruševac najoštrije osuđuje ovu koruptivnu spregu između medijske firme u vlasništvu bivšeg gradonačelnika, odnosno aktuelnog ministra odbrane, i preduzeća koje je u restrukturiranju i koje se dobrim delom finansira iz budžeta, i zahteva hitno pozivanje na odgovornost svih umešanih.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close