Ksenofobičnoj i huškačkoj retorici Aleksandra Vučića zauvek mesto u prošlosti

Ksenofobičnoj i huškačkoj retorici Aleksandra Vučića zauvek mesto u prošlosti

Niz zabrinjavajućih incidenata i uvreda na nacionalnoj i verskoj osnovi nastavljen je nedavno i u Novom Sadu, kada je trojica pijanih mladića napala nekoliko ljudi na ulici i u njihovim dvorištima, psujući im "majku albansku" i preteći da će im baciti bombu i sve ih proterati.

Nakon nasrtaja grupe desničara na pekaru muškarca albanske nacionalnosti u Borči, ovaj napad predstavlja samo još jedan dokaz kesonofobične svakodnevice u kojoj živimo, a za šta direktnu odgovornost snosi samoprozvani "predsednik svih građana" Aleksandar Vučić i njegova naprednjačka svita, odgajana u duhu i retorici mračnih 90-ih godina.

Može li stoga iko više u ovoj zemlji ili van njenih granica da poveruje da onaj kojeg je politički obrazovao jedan Vojislav Šešelj može biti faktor mira i stabilnosti u regionu? Onaj ko koristi svaku priliku da čak i uvredljivo dobaci albanskim novinarima, koji samo obavljaju svoj posao, ali i nahuška svoju botovsku ekipu da, krijući se pod lažnim nalozima, slikama i imenima, napadnu na društvenim mrežama po nacionalnoj osnovi sve koji se usude da misle drugačije od njega?

Nova stranka zato najstrože osuđuje širenje ksenofobije po principu "s kolena na koleno" na sve mlađe generacije, podsećajući da Srbija mora postati moderna evropska država 21. veka, apsolutno otvorena za ljude svih boja koža, vera i nacionalnosti, kako bismo zajedno  jednom za svagda, vremena ratovanja i huškačke retorike zauvek ostavili iza sebe. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close