Kubanska vakcina u službi političkog marketinga

Kubanska vakcina u službi političkog marketinga

Priča o kubanskoj vakcini protiv raka pluća "cimavaks" predstavlja najprizemniji vid promocije i reklame, apsolutno neprimereni marketing u službi mnogo čega pa i politike, ocenjeno je danas na okruglom stolu.

- Različiti menadžeri, stručni odbori i kolegijumi Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije odbijali su tri puta registraciju cimavaksa, počev od 2011. godine, jer nije bilo nikakve dokumentacije koja bi potkrepila odluku o registraciji. Dakle, ista stručna lica su u Ageniciji sve vreme, samo su se direktori promenili - rekao je konsultant za odnose sa javnošću i bivši portparol te Agencije Aleksandar Tucović na tribini "Sve što smo želeli da znamo o kubanskoj vakcini protiv raka pluća, a nismo u prilici da pitamo".

Tucović je dodao da je Kuba po pitanju registracije lekova presedan, jer se tamo lek prvo registuruje a onda se rade ispitivanja. Prema njegovim rečima, ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno je u Skupštini Srbije priznao da je "cimavaks" neregistrovan lek.

- Ovo je četvrti put da se ti pacijenti i porodice ponadaju", rekao je Tucović i dodao da su od aprila do danas više puta prekršeni Zakon o lekovima i Pravilnik o načinu reklamiranja.

- Čak se i neko najbitniji u Ministarstvu zdravlja juče slikao sa preparatom 'cimavaks' a to je nepojmljivo u ozbiljnim zemljama - rekao je Tucović i dodao da će njegove kolege u regionu sigurno kampanju o vakcini koristiti kao studiju po pitanju marketinga.

On je takođe izrazio nezadovoljstvo što se protiv svega što se dešava oko vakcine nije niko digao, već se sedam dana na nacionalnoj televiziji apsolvira da li je doktor sa Kube stigao ili nije, da bi se reklo da za sada imamo samo osam pacijenata koji su ispunili uslove za lečenje "cimavaksom".

Zamenica predsednika profesionalnog udruženja KLINIS i konsultant za klinička ispitivanja Aleksandra Pešić rekla je da je "cimavaks" registrovan samo na Kubi, Peruu, Brazilu i Rusiji. Ona je istakla da se još uvek ne zna o kakvoj je studiji ovog leka reč, ali da je pretprostavka da je u pitanju neintervencijska studija:

- Pošto se Agencija za lekove još uvek nije oglasila time da je izdala dozvolu za kliničko ispitivanje, verovatno je onda reč o neintervencijskoj studiji. Za takvu studiju Agencija nije nadležna da izdaje dozvolu, već ona samo notificira da se ispitivanje sprovodi nad živim ljudima. Mi to naravno ne znamo jer ne možemo da proverimo, na sajtu Agencije nema nikakvih podataka... I to je naša glavna zamerka, to je ta netransparentnost na koju ukazujemo. To moćda nije protivzakonito, ali jeste neetički jer se ljudima daje lažna nada.

Koordinator Saveta za zdravstvo Nove stranke Aris Movsesijan ocenio je kao "nitkovluk" to što mnogi iz struke odbijaju da pričaju o vakcini.Naglasivši brojne nedoslednosti u javnosti koje su pratile „promociju“ preparata cimavaks, zatim nesavesno pogrešno nazivanje ovog preparata vakcinom budući da nema preventivno dejstvo, kao i medijsku kampanju koja nije u saglasju sa Zakonom o oglašavanju lekova, Movsesijan je istakao da je razočaran u svoje kolege koje se ustručavaju da javno govore o tome.

- Kada je Nova stranka prvi put izdala saopštenje povodom ovih nejasnoća u vezi sa cimavaksom, brojni, stručni pojedinci su to dočekali sa odobravanjem. Međutim, na poziv NOVE da učestvuju u javnoj diskusiji o tome, svi su redom odbijali – naveo je Movsesijan i dodao da NOVA nije protiv preparata cimavaks i kliničke studije, te da se iskreno nada da će se pokazati njegova učinkovitost. Međutim, naveo je, dosadašnji tok ispunjen brojnim nejasnoćama i pompeznim najavama više liči na političko samoreklamerstvo i zato NOVA insistira na dobijanju odgovora na pitanja koje je već upućivala preko svojih poslanika. Samo tako će se primena cimavaksa učiniti transparentnom, a pacijenti od teške biolesti sačuvati od mogućih manipulacija i zloupotreba, zaključio je Movsesijan.

 

Izvor: Beta, Info služba NOVE

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close