Lex Šantić

Lex Šantić

Kada organizovana interesna grupa, koju čine Srpska napredna stranka i tajkuni, suspenduje vladavinu prava, onda dobijete pljačku i lakrdiju sa državnim poljoprivrednim zemljištem u Somboru. 

Hronologija je sledeća: prvo lokalna samouprava, ne organizujući licitaciju za državno poljoprivredno zemljište, od somborskog atara napravi Divlji zapad gde važi pravo jačeg i bržeg. Zatim svojim tajkunima omogući da obrađuju državnu zemlju bez ikakvog pravnog osnova, na uštrb malih poljoprivrednih proizvođača, i na kraju donese sramnu odluku o otimanju letine samo onima koji ne uživaju njihovu zaštitu. Takvu odluku je Skupština grada Sombora donela 23. 06. 2016. godine, sa samo jednim glasom protiv, glasom odbornika Nove stranke koji je upozorio da se ona donosi samo zbog PP „Aleksa Šantić" i da ostavlja mogućnost selektivne primene, što se i obistinilo. 

Do sada je PP „Aleksa Šantić" ostao bez letine sa približno 750 hektara čime je u pitanje dovedena egzistencija 150 porodica. Niko ne spori da se naknada za korišćenje državnog zemljišta treba naplatiti, ali zašto to nije urađeno i u drugim slučajevima? Odgovor je jednostavan: zato što Sombor ima bahatu i korumpiranu vlast.

AD „Graničar" iz Gakova je uzurpator preko 3.000 hektara državnog zemljišta. Do te zemlje su došli blagonaklonošću vlasti i uz asistenciju policije koja je uhapsila šestoricu poljoprivrednika koji su branili državnu zemlju. Za korišćenje zemljišta nisu platili ni dinar, ali ovde nije primenjen Lex Šantić, jer je ovu zemlju pod maskom „Graničara" u suštini obrađivao tajkun blizak Srpskoj naprednoj stranci.

Somborski odbor Nove stranke pita somborske vlastodršce zašto svoju odluku nisu sproveli i u slučaju AD „Graničar", jer ako ju je negde trebalo sprovesti, to je onda u ovom slučaju uzurpacije preko 3.000 hektara. Ujedno ih upozorava da ovaj očigledni kriminal ne pokušavaju opravdati pričom o stečaju u „Graničaru", jer letine nije bilo u trenutku otvaranja stečaja i kao takva nije mogla ući u stečajnu masu. Podnošenje krivičnih prijava ćemo ostaviti za kasnije, kada počnu funkcionisati vladavina prava i pravna država, a SNS kartel neka se ne zavarava da je to vreme daleko. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close