Lider NOVE Movsesijan uputio otvoreno pismo direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću

Lider NOVE Movsesijan uputio otvoreno pismo direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan otvorenim pismom obratio se direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću, zahtevajući izvinjenje građanima Srbije koje je duboko uznemirilo izvođenje ljotićevskih koračnica tokom svečanosti na Dan pobede.

Kako je pre nekoliko dana čak i autor scenarija svečane akademije, izvedene 9. maja, iskazao javno žaljenje zbog spornih delova programa koji su, kako je sam naveo, "sa pravom uznemirili građane", neophodno je, ističe Movsesijan, da isti primer sledi i čelnik javnog servisa.

Tekst otvorenog pisma, koje je lider NOVE uputio Bujoševiću, prenosimo u celosti:

"Poštovani gospodine Bujoševiću,

Otvorenim pismom obraćam Vam se najpre u svojstvu građanina Republike Srbije, a potom i kao predsednik Nove stranke, svestan da politička funkcija, pored odgovornosti, sa sobom nosi i veliku obavezu.

Vođen time, a uveren da ste i sami svesni da je, nakon izvođenja sporne ljotićevske koračnice na svečanosti povodom godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, došlo do velikog uznemirenja javnosti, osetio sam potrebu da još jednom snažno apelujem na Vas i odgovorne urednike Radio-televizije Srbije da uputite javno izvinjenje svim građanima Srbije. Podsećam da je dan, koji bi trebalo da služi kao primer prošlim i budućim generacijama da neguju i čuvaju antifašističko nasleđe, nažalost pretvoren u pokušaj revizije istorije, čime je naneta direktna uvreda svim žrtvama ratnih strahota. Uspomeni na njih i poštovanju koje zaslužuju dugujete barem toliko.

Iskoristiću ovu priliku i da podvučem da, bez obzira na to da li je u pitanju neznanje, propust ili svesna namera, ostaje očigledno da su na obeležavanju Dana pobede izvedeni stihovi koji se nalaze u zbirci "dobrovoljačke lirike" - Tvrđava, ali ne pod imenom pesnika Momčila Nastasijevića, kako to tvrde organizatori manifestacije i tročlana komisija Vlade Srbije. Naprotiv, u mnogim drugim izvorima, brojne pesme koje su izvedene na ovoj manifestaciji prepoznatljive su kao koračnice Ljotićevog oslobodilačkog korpusa, a u aktuelnim interpretacijama nalaze se i na internet platformama u potpisu neonacističkih i fašističkih bendova. 

Smatram, kao što je Nova stranka i navela u svom saopštenju za medije, da je na delu svojevrsna mantra koja se ponavlja godinama, a koja za cilj ima korenitu izmenu istorijskih činjenica i vrednosti koje smo svi iz njih morali da naučimo i primenjujemo. Takođe sam saglasan da Radio-televizija Srbije, na čijem ste čelu, nije učestvovala u kreiranju programa svečanosti, te da sa te strane za njegov sadržaj ne snosi odgovornost, ali apelujem na Vas da, kao emiter spornog programa, uputite izvinjenje za ono što je emitovano, a što niste na vreme mogli da sprečite, s obzirom na to da je program prenošen u realnom vremenu. Isti slučaj je, složićete se, i ako se u programu uživo televizije dogodi bilo kakav nepredviđeni incident, propust, greška ili bilo kakav sadržaj koji može uznemiriti ili dezinformisati gledaoce.

U nadi da se svi zajedno nalazimo na istom zadatku, boreći se za slobodan i objektivan rad svih medija, još jednom apelujem na Vas i Vaše kolege da u ovom slučaju zauzmete jedini ispravan stav, a to je osuda onoga što je učinjeno i izvinjenje građanima kojima je pomenuto nanelo bol.

Sa poštovanjem,

Aris Movsesijan

Predsednik Nove stranke"

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close