Ljubivoje Tadić za Danas: Bojkot stranke su nanele veliku štetu stvarnoj opoziciji

Ljubivoje Tadić za Danas: Bojkot stranke su nanele veliku štetu stvarnoj opoziciji

Bojkot stranke nisu nimalo naudile vladajućoj stranci, ali su nanele veliku štetu stvarnoj opoziciji. Ja im to neću zaboraviti, kaže u razgovoru za Danas Ljubivoje Tadić, dramski umetnik i odbornik Nove stranke u Skupštini opštine Stari grad, upitan kako komentariše rekordno nisku izlaznost na izborima u toj beogradskoj opštini. Nova stranka takmičila se u Starom gradu na listi „Čuvamo Stari grad – ujedinjena opozicija“, koja je osvojila devet mandata.

* Za šta ćete se zalagati kao odbornik Nove stranke u Skupštini opštine Stari grad?

– Prvo, za osnovnu tačku programa koalicije „Čuvamo Stari grad“, a to je da se pošalje poziv ostalim gradskim opštinama i Skupštini grada Beograda o vraćanju nadležnosti gradskim opštinama u Beogradu. To nije samo političko pitanje, to je pitanje građanskog vaspitanja i razumevanja. Građani mogu samo da protestuju zbog ruženja Kalemegdana, zbog buke, zbog trolejbuskih trasa, i drugih životnih problema, ali tu se njihove mogućnosti završavaju. Tu polazim od mojih principa, odgovornosti za druge a ne samo za sebe, o potrebi da se taj drugi čuje, i o najvažnijem nauku – nauku sporazuma.

* Izjavili ste da ćete predložiti da Stari grad postane „jedinstveni kulturni centar Beograda“. Očekujete li da će vladajuća većina, okupljena oko SNS, u vašoj opštini, podržati takav predlog?

– Predložiću vladajućoj odborničkoj većini i drugim odborničkim grupama da napravimo mapu kulturnog života Starog grada, da gradska opština Stari grad bude snažna podrška alternativnoj umetničkoj sceni, da je zastupa pred domaćim i inostranim institucijama i fondacijama. Jedna od lepota Starog grada jesu njegova umetnička scena i njeni dometi. Na potezu od Svetogorske ulice do Kalemegdana imamo narodne i međunarodne značajne ustanove kulture, a samo nekoliko ulica niže do Dorćola imamo niz scena, galerija i drugih prostora čiji stvaraoci imaju i te kako mnogo dara. Namera ove ideje je da i zvanična i alternativna scena imaju uslove za stvaranje vrhunskih dela.

* Kako gledate na početak radova na postavljanju spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu? Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da je to „istorijski dan za Beograd i Srbiju“?

– Predlažem čelnim ličnostima srpske i beogradske kulture da pročitaju i po mogućnosti urame govor Jovana Dučića iz 1935. godine „Kulturni zadaci našeg vremena“. Sada je sve mnogo gore i sa epidemijom i bez. Dobra i za nas aktuelna je misao čuvenog političara iz prošlog veka: „Ako nemamo kulturu, šta ćemo da branimo.“ Od drugih, ali i od sebe.

* Kako ocenjujete izuzetno loš rezultat koalicije „Nek maske padnu“ na parlamentarnim izborima u Srbiji?

– Znali smo za izborne uslove, ali smo izašli na izbore da se borimo. Mi nismo imali uslove i priliku ni za kakvu kampanju. Ja, kao prvi na listi jednog od favorita na lokalnim izborima u centralnoj beogradskoj opštini nisam dao nijednu izjavu, nisam rekao ni reč nijednim novinama, radio-stanici, a kamoli TV stanici. U tom smislu izbori 2020. su za mene noćna mora.

Piše: Marija Stojanović/Danas

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close