Logoraški uslovi života i danas na Starom sajmištu

Logoraški uslovi života i danas na Starom sajmištu

Ekipa Opštinskog odbora Nove stranke Novi Beograd obišla je danas stanovnike baraka na mestu nekadašnjeg logora na Starom sajmištu.

Naša je dužnost da ukažemo javnosti na nehumane uslove života sa kojima se u 21. veku suočavaju žitelji Beograda, koji su, sudbinskim spletom okolnosti, svoje domove izgradili na kostima više od 40.000 logoraša i da danas, 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom, apelujemo da ovaj prostor konačno bude dostojno uređen, porodice zbrinute, a ništa slično više nikada ne bude ponovljeno.

Predsednik Opštinskog odbora Nove stranke Novi Beograd Siniša Damjanović podsetio je danas na istorijske činjenice o teškom teretu prošlosti koje nosi pomenuti prostor u Beogradu, ali i kroz razgovor sa najstarijim meštaninom ukazao na sve probleme sa kojima se stanovnici baraka svakodnevno suočavaju. Kako je objasnio gospodin Dušan Milenković, koji se na Staro sajmište u nužni smeštaj sa roditeljima doselio još sredinom 50-tih godina prošlog veka, uslove življenja tokom svih ovih decenija menjali su isključivo on i njegove komšije.

"Moja zgrada je tada bila menza za radnike Mostogradnje, tada se gradio most Bratstva i jedinstva koji danas svi nazivaju Brankovim mostom. Mi svake godine sami poboljšavamo uslove da bismo što bolje živeli, inače bi to bio pravi logoraški život", sa tugom poručuje Milenković.

I sam pogled na oronule, memljive i poluraspadnute kućice dovoljno govori. Niti su to uslovi dostojni življenja u jednoj modernoj evropskoj prestonici 21. veka, niti je jedno tako veliko stratište mesto za izgradnju sportskih terena, kafića, restorana, pa čak i dečijeg vrtića. On dalje dodaje i da sa vodom i kanalizacijom barem ne kubure, ali se zato stalno dovijaju kako da naprave kupatilo, koje nijedan stan nema. Nije retkost i da jedno dele 4 porodice, dok se većina kupa pod improvizovanim tuševima u dvorištu.

"Na prostoru između Starog železničkog i Brankovog mosta sada stanuje između 500 i 600 porodica u stanovima od po samo 20 kvadrata. Te šupe, ti stanovi, su otkupljeni i uknjiženi, ali uslovi nisu dostojni ljudskog bića", zaključuje naš sagovornik.

Kompletan snimak reportaže koju je, povodom Dana pobede nad fašizmom, pripremila ekipa Nove stranke možete pogledati na linku u nastavku:

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close