Marko Živković za NOVI blog: Vlast mora da zaštiti slobodne umetnike

Marko Živković za NOVI blog: Vlast mora da zaštiti slobodne umetnike

"Pozorište je umetnost promišljanja", rekao je Stanislavski. Možda je to razlog zašto je odnos onih koji nemaju moć promišljanja da u ovom strašnom periodu za ceo svet zaborave na slobodne umetnike. Umetnike koji nemaju stalno zaposlenje, one čija egzistencija zavisi od honorara.

Baš njih je ova vlast zanemarila. Da li samo zbog nerazumevanja umetnosti ili zbog toga što mnogi od njih misle svojom glavom I ne plaše se da svoje stavove javno kažu. Naslednici Pavla Vuisića, Dragana Nikolića, Nebojše Glogovca, Zorana Radmilovića danas žive na rubu egzistencije, ne zbog toga što su netalentovani, već zbog toga što su zaboravljeni. Na njih su zaboravili oni koje predstavljaju Marjan Rističević, Aca Lukas, Dragan J. Vučićević i njima slični.

Glumac Hadži Nenad Maričić nas je, na Tviteru, upoznao sa slučajem gde je dvoje slobodnih umetnika, roditelja, izgubilo krov nad glavom zbog toga što već skoro 3 meseca nemaju primanja i neće ih imati najranije do početka sezone, do oktobra. Glumci, koji su po mom mišljenju najpogođeniji ovom situacijom, zaslužuju da se ova vlast ozbiljno pozabavi rešavanjem njihovih problema i što pre se pobrine da ovi ljudi ne moraju da strahuju za svoju egzistenciju dok traje ova situacija. Jedan mladi glumac iz Niša na svojim društvenim mrežama je podelio svoje viđenje, koje odlično opisuje trenutnu situaciju “Bitno da puštate predstave gde igramo mi slobodni umetnici. Pošteno je onda da se više ne puštaju predstave, nego samo rijaliti, oni bar imaju honorar.”.

Nisu samo glumci ugroženi, pomoć je potrebna i ostalim slobodnim umetnicima koje je ova vlast zaboravila. Ti ljudi, svi zajedno, kao mozaik, čine našu kulturu bez koje nema razvoja društva. To je trenutna slika Srbije. Države koja ne brine o umetnicima, ali i te kako brine o rejtingu samozvanog predsednika. Novac poreskih obveznika se troši na njegovu promociju i od naših para se u njegovo ime daju donacije, ne iz ljudskih, moralnih i iskrenih razloga, već zbog ličnog PR-a njega lično.

Pozivam ministre Vukosavljevića i Malog, predsednicu Vlade i ostale da što pre nađu rešenje i pomognu umetnicima u Srbiji. Hajde da jednom zaboravite na vaše rejtinge i samopromociju i pomognete tim ljudima.

Autor teksta za NOVI blog je član Foruma mladih Nove stranke Marko Živković.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close