Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u atmosferi potpunog gaženja ljudskih prava

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u atmosferi potpunog gaženja ljudskih prava

Nova stranka sa žaljenjem konstatuje da Srbija još jedan Međunarodni dan osoba sa invaliditetom dočekuje u atmosferi potpunog gaženja svih ljudskih prava, kao i nepostojanja svesti o teškoćama i problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću.

Podsećamo da u Srbiji od 8 do 10 odsto ukupnog stanovništva ima neki oblik invaliditeta, odnosno između 560.000 i 700.000 osoba, a u našem društvu i dalje predstavljaju jednu od najranjivijih i, nažalost, nevidljivih društvenih grupa, izloženu konstantnoj diskriminaciji, stereotipima i predrasudama koje se sporo menjaju.

Porastu jaza doprinosi i vladajuća struktura koja ih dodatno marginalizuje, o čemu svedoči i pismo koje nam je uputilo Udruženje osoba sa invaliditetom "Feniks", a u kojem otkriva da nije bilo u mogućnosti da se odazove pozivu Svetske Unije osoba sa invaliditetom i Ujedinjenih nacija da u ime Srbije prisustvuje obeležavanju ovog dana. Njihova finansijska sredstva su ograničena, a Vlada Srbije nije imala sluha za pomenute prepreke, niti volje da im uputi pomoć, što i ne čudi u državi u kojoj su ljudska prava odavno postala misaona imenica.

Nova stranka zato podseća građane Srbije da je upravo odnos prema ugroženim grupama slika napretka svakog društva, te da je stoga neophodno izmeniti propise koji uređuju pitanje njihovog lišavanja poslovne sposobnosti, kao i stavljanja pod starateljstvo. Takođe, vlast SNS-ovaca, ogrezlu u kriminal i bahatost, još jednom upozoravamo da ovakav odnos zasigurno neće proći zaboravljeno i nekažnjeno.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close