MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA – VELIKA SRAMOTA BEOGRADA

MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA – VELIKA SRAMOTA BEOGRADA

MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA – VELIKA SRAMOTA BEOGRADA

Još jednu godinu za redom sa velikom sramotom za naš glavni grad, ceremoniju povodom obeležavanja godišnjice dočekujemo ponovo u neuređenom prostoru u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Prostor otvoren kao zgrada „Beogradskog sajma“ 1937. godine, a preuzet od strane nacista za vreme Drugog svetskog rata korišćen kao logor za Jevreje, a nakon toga i sve ostale protivnike okupacije, danas predstavlja jednu od najvećih sramota našeg glavnog grada.

Na prostoru na kome su se pre više od 70 godina dešavala najstrašnija mučenja i ubijanja, danas osim spomenika žrtvama ne postoji ništa što bi odalo počast žrtvama najstrašnijeg zločina u istoriji.

Nekadašnji Gestapov „Jevrejski logor Zemun“ danas je mesto na kome se nalaze poslovni prostori – teretana, restoran, autoservis i neadekvatni stambeni objekti u prostorijama gde su se nalazile ćelije u kojima su hiljade ljudi ubijane i mučene.

Ovo je jedna od najvećih sramota nas građana, kao i našeg glavnog grada. Nedopustivo je da grad Beograd već decenijama ne radi ništa po pitanju ovog mesta, prostora koji je služio za ono najgore što se dešavalo čovečanstvu. Pred nama su izbori za skupštinu Beograda. Kakav god bio sastav te skupštine i ko god bude formirao vlast u Beogradu, imaće obavezu da se zauzme za rešavanje ove sramote. I to mora biti prioritet, da se što pre napravi plan koji će Staro sajmište pretvoriti u spomenik upozorenja svima, spomenik koji će podsećati na zločine izvršavane nad nedužnima i opasnost od ideja koje je sprovodio nacističkog režima u Drugom svetskom ratu.

Zato pozivamo sve da se što pre posvete ovom pitanju, kako bismo na 80u godišnjicu od nacističkog zauzimanja Beogradskog sajama i pretvaranja u logor, konačno ispravili ovu sramotu i odali počast žrtvama.

Ilić

Leave a Reply

Close