Ministarka Brnabić ne poznaje suštinu lokalne samouprave

Ministarka Brnabić ne poznaje suštinu lokalne samouprave

- Predlog zakona o finansiranju lokalne samouprave cilja na centralizaciju na najgori mogući način. Njegova svrha je da se nastavi virtuelna stvarnost koja treba da nas ubedi da je ovo najuspešnija vlada, prva koja će ostvariti suficit u budžetu... Ministarka bi svakako trebalo da zna da je suficit gori od deficita, jer to znači da ste nekom uzeli ono što mu pripada – rekao je poslanik NOVE Zoran Živković na današnjoj skupštinskoj sednici.

Govoreći o predloženom zakonu, Živković je istakao da „nakon penzionera kojima su oteti delovi penzija, nastavnika, lekara, naučnika, beba kojima se uzima dinar za PDV, sada je došao red na jedinice lokalne samouprave da budu žrtve te velike ideje Vučića da ostvari suficit“.

- Četrdeset miliona evra je beznačajna suma za republički budžet, ali je ogromna za lokalni. Proveravao sam na primeru više gradova... taj novac koji će se uzimati od jednog grada, na primer, dovoljan je da se okreče sve škole u njemu i upola je veći od svote koja se izdvaja za programe u kulturi – rekao je lider NOVE.

Živković je upozorio da sa ovakvim zakonskim rešenjem ostaje „povlašćeni položaj dobrih đaka“, onih opština i gradova koji su, koalicionim sporazumom ili nekim drugim načinom, sebi obezbedili posebna finansiranja. Kao primer je naveo opštinu Jagodina, koja svakog meseca iz republičkog budžeta dobija između 20 i 30 miliona dinara za „tekuću likvidnost“, te upitao zašto ministarstvo ne dostavi pregled svih opština koje su dobijale ekstra uplate u poslednje četiri godine.

Opravdanja ministarstva da je ovakav zakonski predlog u skladu sa nalogom MMF, Živković je odbacio kao neosnovana, naglasivši da „MMF nije vrhovni sudija, Gospod Bog ili komesar, već institucija sa kojom se pregovara“, a da je ovo dokaz da se loše ispregovaralo, i to na štetu građana.

- Aktuelna ministarka, kao uostalom i cela Vlada, ne razume suštinu lokalne samouprave. Niste vi tu da određujete ko je dobar đak, a ko ne. Lokalna samouprava ima svoje potrebe, njene predate i izvorne nadležnosti su takve da ne možete vi da procenjujete koje su i koliko koštaju. Decentralizacija mora da ide kroz jačanje lokala, o ovde se radi potpuno suprotno! Funkcije i nadležnosti jedinica lokalne samouprave se uzurpiraju od strane centralne vlasti, a one ostaju bez para – rekao je Živković.

Lider NOVE odbacio je i tvrdnje ministarke Brnabić da se „suficit pravi radi vraćanja dugova, jer Vlada promoviše Srbiju kao zemlju koja poštuje preuzete obaveze“. Ako je tako, upitao je Živković, kako je moguće da je javni dug za poslednje četiri godine porastao sa 16 na 26 milijardi evra.

Ministarka Brnabić ni na druge navode Živkovića nije dala kontraargumente, a celu polemiku pogledajte u video materijalu ispod.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close