Ministri imenom i prezimenom da odgovaraju za sve u njihovom resoru

Ministri imenom i prezimenom da odgovaraju za sve u njihovom resoru

- Korupcija je rak rana svakog društva i samo je pitanje koje sve organe napada taj rak i koliko je to smrtonosno. Srbija nije nikakav izuzetak iz toga, korupcije je bilo, jeste i biće, a zadatak je svesti je na podnošljiv nivo. Mislim da je dobro rešenje da ministri budu odgovorni za sve što se dešava u njihovom resoru, a ne da se krijemo iza nekih radnih grupa, stručnih komisija, agencija, nezavisnih tela... nezavisna tela su jako dobra stvar, ali u društvu koje je spremno za takva tela. Naše društvo očigledno još uvek nije spremno za to i mi obično sa nezavisnim telima imamo više korupcije nego što bi bilo da se zna imenom i prezimenom odgovoran za nešto – rekao je narodni poslanik Zoran Živković tokom jučerašnje amandmanske rasprave o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

U svom obraćanju na skupštinskoj sednici, Živković je istakao da kada se zna da je neki ministar imenom i prezimenom odgovoran za nešto, onda je situacija jasna:

- To znači: za deficit u budžetu od 700 miliona evra, koji će biti na kraju godine, odgovoran je ministar finansija i predsednik Vlade. Za pad helikoptera, koji je bio pre 605 dana, odgovoran je ministar odbrane i predsednik Vlade. Ako neko u Savamali ruši, pod okriljem noći, dan nakon izbora, za to su odgovorni komunalna policija, MUP Srbije, gradske vlasti... sam premijer je rekao da je to neka budala iz vrha gradske vlasti uradila. Ako se desi nešto što se tiče špijuna, oružja koje se nađe na nekom mestu gde ne sme da bude, za to je odgovoran ministar unutrašnjih poslova, nadležne službe i za to je odgovoran šef Biroa za kontrolu službi bezbednosti.

Dobro je da se zakonskom definicijom utvrdi ko je za šta odgovoran, imenom i prezimenom, podvukao je Živković i dodao da je takvo predloženo rešenje predlagača zakona potencijalno najbolja mogućnost borbe protiv korupcije. Živković je takođe upitao i prisutnu ministarku Zoranu Mihajlović kada će tačno biti otvoren put Obrenovac-Ljig, pošto je pre dva meseca tvrdila da će biti otvoren sredinom 2017. godine, a sada da će to biti krajem iduće godine.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close