Mladenović: Jasne mere NOVE za umanjenje emisije zagađenja, beogradska vlast da sluša i uči

Mladenović: Jasne mere NOVE za umanjenje emisije zagađenja, beogradska vlast da sluša i uči

Posle niza istovetnih rešenja koji stižu iz beogradske uprave neposredno nakon javnih saopštenja Nove stranke, postaje očigledno da gradska vlast sistematski prati naše predloge mera za smanjenje emisije zagađenja i potom ih iznosi kao svoje. Mada nas pomenuto raduje, jer predlozi i jesu za dobrobit svih, ostaje pitanje kako to rade oni koji su izabrani i plaćeni da brinu o javnom interesu građana Beograda.

Kako gradska vlast ne bi ostala bez ideja, predsednik Gradskog odbora Nove stranke Beograd Branko Mladenović predlaže dodatne mere za umanjenje emisije zagađenja, koje su u praksi lako sprovodive.

"JP Beogradske elektrane trebalo bi da počne sa izradom studije izvodljivosti za dogradnju sistema solarne termalne energije na sistem daljinskog grejanja. Ovo bi smanjilo utrošak fosilnih goriva u energetskom miksu i umanjilo zagađenje iz tzv. malih ložišta. Pomenuto, kao dopuna sistemu grejanja na fosilna goriva, već uspešno finkcioniše u mnogim evropskim gradovima. Neophodno je takođe početi sa izradom studije izvodljivosti za nadogradnju sistema toplana montažom jedinica za hvatanje ugljen-dioksida iz dimovodnih gasova. Ovaj sistem ne samo da poništava emisiju gasova sa efektom staklene bašte, nego može da donese i ogromne finansijske benefite kroz prodaju CO jedinica", ukazuje Mladenović.

Prvi čovek beogradskog odbora NOVE podvlači i da je neophodno da Agencija za zaštitu životne sredine smesta implementira usvojen sistem monitoringa izveštaja sa evropskog sistema Copernikus, te da na osnovu predviđanja zagađenja izradi “Protokol za postupanje u slučaju prognoze povišenog zagađenja vazduha”, kojim bi se aktivirao mehanizam mera i postupaka gradske uprave za umanjenje emisije zagađenja.

Nova stranka se zalaže i za ubrzanu supstituciju svih fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije kojih Srbija ima u izobilju, dodaje Mladenović.

I ubuduće ćemo kontinuiranim uočavanjem gorućih problema i ponudom jasnih i konkretnih rešenja stručnog tima NOVE pokušavati da doprinesemo boljitku ne samo građana Beograda, već i cele Srbije, pošto to zasigurno od aktuelnog režima, kojem je priroda najveći neprijatelj, ne možemo očekivati. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close