Mladenović: Otvoreno pismo Radojičiću i Vesiću

Mladenović: Otvoreno pismo Radojičiću i Vesiću

 - OTVORENO PISMO Branka Mladenovića, predsednika GO Nove stranke Beograd,  gradonačelniku Beograda dr Zoranu Radojičiću i gradskom menadžeru Goranu Vesiću -

 

Poštovani gradski oci, obraćam Vam se u svoje, a verujem i u ime svih građana Bograda sa leve obale Dunava.

Da li znate da jako veliki deo Beograda sa te strane Dunava nema kanalizaciju?

Da li znate da se iz septičkih jama i kanala koji se protežu čitavom levom obalom širi nesnosan smrad fekalija?

Da li znate da su te fekalije leglo zaraze?

Da li znate da su te iste fekalije leglo larvi komaraca?

Da li znate da su ti komarci nosioci smrtonosnog virusa Zapadnog Nila?

Da li znate da svojim nečinjenjem bilo čega u navedenih problema, ugrožavate živote stanovnika na celoj levoj obali Dunava?

Da pređemo na neke vedrije teme…

Da li znate da je „letnja šema“ prevoza GSP dovela do toga da građani sa leve obale ujutro praktično ne mogu da uđu u gradski prevoz?

Da li znate da ste uništili jedino sredstvo prevoza koje je u ovom gradu funkcionisalo normalno i redovno, a to je Beovoz, a pod izgovorom renoviranja pruge?

No, da ne mračim i sa ovom temom.

Da ipak pređemo na neke lepše stvari…

Da li znate da kada građanin sa leve obale konačno pređe preko Pančevačkog mosta, misleći da su njegove muke sa prevozom gotove, makar za to prepodne, upada u novu gužvu, jer je zatvoren i raskopan deo ulice Bulevar despota Stefana, te je prilaz Trgu Republike, Zelenom vencu i Brankovom mostu dodatno otežan i zakomplikovan?

Da li znate da zbog ovakvih problema sa prevozom građani sa leve obale kasne svakodnevno na svoja radna mesta minimum po pola sata?

Da li znate kakve i kolike probleme to zadaje građanima i koliki bes poslodavaca izaziva svakodnevno kašnjenje nekoga ko za to nije kriv?

Ipak, ima i pojedinaca koji na posao idu svojim automobilima.

Da li znate da povratak od Novog Beograda, opštine gde najveći broj građana Beograda radi, do mesta stanovanja na levoj obali može da traje i do sat i po vremena, čak i ako putujete automobilom? Krenete preko Zelenog venca, kroz tunel, ali Bulevar despota Stefana je zatvoren. Nema veze… Idemo kroz Nušićevu prema „Politici“, pa u 27. marta i u Takovsku. Ali, ne lezi vraže! I Takovska je zatvorena i raskopana, baš u tom delu ispod 27. marta. Neka… Nastavićemo još malo napred, pa ćemo se kroz ulicu Stanoja Glavaša spustiti u Cvijićevu, te pored hale Aleksandar Nikolić (bivša hala Pionir), idemo na Bogosloviju i Pančevački most. Gle, čuda! Zatvoren je i raskopan donji deo ulice Stanoja Glavaša, baš na ulazu u Cvijićevu. E, sad već ponestaje ideja… Ali, snalazimo se, jer niko nije našao za shodno da građane obavesti o tome da će „vredna“ gradska vlast raskopati pola grada i eventualno nam ponuditi alternativne pravce za putovanje.

Da sumiramo…

Kada građanin sa leve obale provede 11-12 sati dnevno na poslu, zajedno sa putovanjem do i od istog, i konačno stigne svojoj kući, umesto da se opusti i odmori u miru, prinuđen je da udiše smradove fekalija i nalazi načine da se odbrani od pomahnitalih rojeva komaraca.

Da li znate, gospodo Radojičiću i Vesiću, da se zbog svega gore navedenog stanovnici sa leve obale osećaju kao građani drugog reda u sopstvenom gradu?

Osećamo se zanemareno, zapostavljeno, bezvredno i poniženo.

Podsećam vas da vas funkcije koje obavljate, obavezuju da se starate o javnom interesu i građanima podjednako. Ali vi, očigledno, protežiranjem jednih, a teškim zanemarivanjem nas ostalih, uvodite getoizaciju na mala vrata. Naselja na levoj obali Dunava odsekli ste od ostatka prestonice i ukidanjem minimuma dostojanstva osudili na to da ih progutaju fekalije, komarci i zaraze. Ni raspevane fontane, megalomanski jarboli, žute kućice za vrapce i ostale vaše šarene laže koje nam podmećete, to neće sakriti. A neće sakriti ni poražavajuću istinu – da vi, gospodo Radojičiću i Vesiću, ne volite Beograd i Beograđane.

 

Branko Mladenović,

predsednik Gradskog odbora Nove stranke Beograd

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close