Mladenović: Povećano zagađenje vazduha direktno utiče na smrtnost od koronavirusa

Mladenović: Povećano zagađenje vazduha direktno utiče na smrtnost od koronavirusa

Nakon što su parametri o zagađenju vazduha ponovo ukazali na zabrinjavajuće odsustvo kvaliteta vazduha u Beogradu, postavlja se pitanje njegovog uticaja na opšte zdravlje građana, pogotovo u jeku opasne pandemije.

Naime, studija koju su nedavno sproveli istraživači Harvardske škole za javno zdravlje iz Bostona, ukazuje na povezanost između zagađenja vazduha i smrti od koronavirusa. Istraživanje je sprovedeno u 3.000 američkih okruga, što je pokrivalo 98% stanovništva Amerike, a studija je pokazala da je povećanje od samo 1 mg/m3 opasnih PM2.5 čestica povezano sa povećanjem  stope smrtnosti od Covid-19 za čak 15%, upozorava predsednik Gradskog odbora Nove stranke Beograd Branko Mladenović. Kako je podsetio Mladenović, alarmantni podaci o svakodnevnom zagađenju vazduha ne samo u prestonici, već i u brojnim gradovima širom Srbije, direktno mogu uticati na ugroženost građana i od težih infekcija disajnih puteva, pa i od aktuelne zaraze koronavirusom.
 
"Iako je Nova stranka mesecima unazad upozoravala na alarmantne podatke o zagađenju vazduha i iznela niz sistemskih predloga koji mogu da dugoročno poboljšaju kvalitet života građana najzagađenijih gradova, aktuelni režim ničim nije pokazao političku volju da se pomenutom problemu pristupi ozbiljno. Posebno zabrinjava i to što ovoliko zagađenje dodatno otežava funkciju respiratornih organa, čija je zaštita, u jeku pandemije koronavirusa, od ključne važnosti. Međutim, umesto aktivnog blagovremenog delovanja, dobili smo muk nadležnih, koji sada dolazi na naplatu", naveo je Mladenović.
 
Ponovivši apel građanima da maksimalno poštuju propisane mere samoizolacije i smanjenje međusobnih kontakata, on je za kraj podvukao i da će Nova stranka i dalje dosledno raditi na predlozima koji doprinose poboljšanju kvaliteta života građana i podizanju ekološke svesti, jer zajedničku borbu za očuvanje životne sredine dugujemo i sebi i budućim pokolenjima kojima je ostavljamo.
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close