Movsesijan: Najoštrija osuda kamenovanja autobusa sa Srbima na Kosovu

Movsesijan: Najoštrija osuda kamenovanja autobusa sa Srbima na Kosovu

Nova stranka osuđuje kamenovanje autobusa sa Srbima na Kosovu i Metohiji. Još uvek izražena međunacionalna i verska netrpeljivost, ne može biti "dobar" rezultat pregovora kojim se, inače, lažno kite pregovarači i sa jedne i sa druge strane.

Pre nešto više od nedelju dana su u Novom Sadu napadnuti Albanci po sličnom osnovu. Očigledno je da retorika za domaću upotrebu, kojom se služe Vučić i Tači, nije u saglasnosti sa deklarativnim stavom o pomirenju koji ti isti političari zastupaju u Briselu. Takva retorika i nesprovođenje dogovora na koji se svakodnevno pozivaju, a o kome javnost sa obe strane nije dovoljno informisana, otvara prostor ovakvom huliganskom nasilju.

Zbog svega toga, ponovo pozivamo sve činioce pregovora, a posebno predstavnike EU, da ceo proces pregovora učine transparentnijim, da odluke o tim pregovorima vrate u parlamente (gde im je i mesto) i da na taj način utiču da se u prvi plan pregovora stavi pitanje standarda iz kojeg će logično slediti i rešenje pitanje statusa.

 

Aris Movsesijan, predsednik Saveta Nove stranke

mm

Press služba

Leave a Reply

Close