Movsesijan: Nedopustivo držati u tajnosti broj respiratora i testova

Movsesijan: Nedopustivo držati u tajnosti broj respiratora i testova

Nakon što se epidemiološka situacija u Srbiji ponovo razbuktala, a građani opravdano postali sve nepoverljiviji prema podacima koji svakodnevno stižu iz Kriznog štaba, dodatnu senku na postupanja Vlade baca i činjenica da je Republički fond za zdravstveno osiguranje odbio da novinarima CINS-a dostavi podatke o nabavci respiratora i druge opreme, pod izgovorom da su isti "strogo poverljivi".

Kako ukazuje predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan, još je apsurdnija poruka Ministarstva zdravlja koje je istaklo da "podatke o testovima za koronu kojima države raspolaže smatra poslovnom tajnom". U trenutku kada svakodnevno dobijamo podatke o stotinama novozaraženih koronavirusom i sve većem broju mlađih pacijenata sa teškom kliničkom slikom, nedopustivo je građane dodatno plašiti i dovoditi u strahovanje i da li će, u slučaju da se razbole, država imati čime i na adekvatan način da ih leči.
 
 
"I dok društvenim mrežama kruže alarmantni podaci o nedovoljnom broju testova, kao i čekanju na rezultate testiranja i po desetak dana, Vlada u tajnosti drži podatke koji bi morali da budu dostupni javnosti, pre svega jer se tiču opšteg zdravlja i bezbednosti svih, ali i zbog činjenice da je deo, koji ne predstavlja stranu donaciju, zasigurno nabavljen novcem građana Srbije. Ovakvim postupanjem stvara se panika u društvu i dodatno produbljuje nepoverenje prema zvaničnim podacima, struci i brojkama koje dobijamo od Kriznog štaba", upozorava Movsesijan.
 
Podsetivši da je naše društvo ionako duboko podeljeno i na ivici konflikta, predsednik Saveta NOVE je podvukao neophodnost dodatne transparentnosti u postupanju tokom pandemije.
 
"Nova stranka je još polovinom marta, kada je proglašeno vanredno stanje zbog koronavirusa, zahtevala formiranje Komisije koja bi kontrolisala rad Vlade Srbije, što, između ostalog, podrazumeva i nabavku medicinske opreme i zaštitnih sredstava, a u kojoj bi većinu trebalo da čini upravo opozicija. Zahtev smo zvanično uputili premijerki Ani Brnabić, ali, nažalost očekivano, nikakav odgovor nismo dobili. Zato se građani danas ponovo nalaze u situaciji da strahuju za svoje zdravlje, ali i njihov novac koji se tajno troši, pod izgovorom poslovnih tajni. Zato je zadatak svih nas da u ovom izazovnom periodu ostanemo odgovorni i prema sopstvenom, ali i prema zdravlju ljudi oko nas, i striktno se pridržavamo propisanih mera, kao i da nastavimo doslednu političku borbu za Srbiju u kojoj će građani, njihovo zdravlje i životi biti na prvom mestu", zaključio je Movsesijan. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close