Movsesijan: NOVA predlaže konkretne mere u borbi protiv novog talasa epidemije

Movsesijan: NOVA predlaže konkretne mere u borbi protiv novog talasa epidemije

Poslednjih dana i više je nego očigledno da epidemija koronavirusa ponovo uzima maha, te da se zaraza ubrzano širi Evropom i da je obolelih sve više. Ipak, to što nas ova bolest fizički razdvaja, ne znači da ne možemo zajedno da joj se suprotstavimo.

Nova stranka ističe da je, pre svega, ekonomija ta koja mora da uvaži sve probleme koje sa sobom nosi ova pandemija. Stoga je potrebna pomoć onim preduzećima i ljudima koji su direktno ugroženi merama koje države donose. Takođe, moramo zajedno da se borimo i protiv dezinformacija koje su preplavile svet, a koje za posledicu imaju stvaranje panike kod ljudi koji su ionako već preplašeni za svoje zdravlje, poslove, budućnost... 

Testiranje je za sada veoma uspešna mera, pa je zato neophodno nabaviti što više kvalitetnih i pouzdanih testova, ali i omogućiti privatnim zdravstvenim ustanovama da, pod rigoroznom kontrolom, obavljaju testiranje. Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan ističe da treba stvoriti rezervu u kapacitetima zdravstvenih radnika i napraviti raspodelu ko sta može da obavlja, u slučaju da na prvoj liniji borbe protiv COVID19 dođe do zaraze lekara, sestara, tehničara... 

Dalje, potrebno je pripremiti zakone i pravilnike kojima se, u slučaju nužde i eventualnog vanrednog stanja, mogu sprovoditi neophodne mere bez ugrožavanja fundamentalnih ljudskih prava, kao i uspostaviti što širu saradnju sa državama regiona radi zajedničkog delovanja i uzajamne pomoći. 

Movsesijan zahteva od Kriznog štaba da javno istakne podatke o zaraženim osobama po regionima i gradovima Srbij, kako bi građani svakodnevno imali uvid u stanje u svojoj sredini i bili blagovremeno upozoreni na mogućnost eksplozije broja zaraženih. Navedeno bi obezbedilo veće poverenje u Krizni štab, kao i pravovremeno sprovođenje neophodnih mera u sprečavanju širenja zaraze. Metaforički prikazano, borba sa koronavirusom bi bila poput semafora, gde je crveno svetlo znak ozbiljnog pogoršanja, narandžasto jasno upozorenje da se moraju sprovesti delimično rigorozne mere, dok žuto upozorava na potrebu za osnovnim merama, a zeleno za njihovu postepenu relaksaciju. Gradovi i opštine koje imaju zeleno svetlo bi trebalo zaštiti u tom dobrom stanju i smanjiti mogućnost kontakata sa oblastima gde je stanje lošije, što se može postići tako što bi se samo onima kojima je neophodan dolazak u ta mesta omogućio prolaz u ista, uz obaveznu kontrolu.

Nova stranka još jednom snažno apeluje na sve građane da se pridržavaju propisanih mera i štiteći sebe, zaštite i sve ljude oko sebe, kako bismo iz ove borbe što pre izašli kao pobednici i, što je najvažnije, sa što manje ljudskih žrtava. Politička neslaganja ne znače da borbu protiv ove pošasti treba da trasiramo kroz političke sukobe, te zato i pozivamo sve da, razmenom predloga u borbi koja nas sve povezuje, dođemo do najboljih rešenja u zaštiti zdravlja i života građana Srbije.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close