Movsesijan posle okruglog stola: Preći sa reči na dela jer je sve manje vremena

Movsesijan posle okruglog stola: Preći sa reči na dela jer je sve manje vremena

Movsesijan posle okruglog stola: Preći sa reči na dela jer je sve manje vremena

Predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan učestvovao je danas na drugom drugom okruglom stolu predstavnika vlasti i opozicije, održanom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, u organizaciji Fonda za otvoreno društvo.

Obrazlažući stav Nove stranke povodom današnje teme koja se odnosila na finansiranje političkih stranaka, Movsesijan je podsetio na stavove za koje se NOVA godinama zalaže putem skupštinskih amandmana, a koji se odnose na jasnom razgraničenje finansiranja kampanje od ostalih aktivnosti i zabranu komercijalnog reklamiranja partija, kao i usmerenje tih sredstava iz budžeta u humanitarne svrhe. Ipak, objasnio je Movsesijan, ključni cilj pomenutih dijaloga jeste, iznad svega, značajno unapređenje izbornih uslova, za šta režim pokazuje sve manje volje, dok vreme prolazi.

Kako je podvukao i tokom debate, ali i u razgovoru sa medijima po njenom završetku, od prve sesije nema nikakvog pomaka, te se jasno dolazi do zaključka da ne postoji želja režima da se u državi bilo šta promeni do narednih izbora.

Ključno je zato pitanje da oni li uopšte smatraju da ima problema u izbornom procesu ili ne, a ako je suditi po izjavama zvaničnika SNS-a i na kraju današnjeg intervjua samozvanog predsednika Aleksandra Vučića, ne postoji ni naznaka da se bilo koji segment kršenja izbornih procedura želi poboljšati od strane režima.

"Ako žele da razgovaramo, moraju da učine makar jedan korak koji bi dokazao tu nameru. Nova stranka jeste za dijalog, ali od decembra meseca "na stolu" su uslovi opozicije o koje su se sve do sada oglušili oni koji bi trebalo da reaguju."

U međuvremenu su se organizacije CRTA i CeSID, pa i nezavisni tim stručnjaka, potrudili da jasno definišu probleme na koje ukazuju izveštaj Evropske komisije, OEBS i Fridom haus. Nikakav odgovor na to režim nije udostojio ni opoziciju niti predlagače., Ako je vlasti stalo do dijaloga, očekujemo da učini korak koji će pokazati prihvatanje postojanja problema kršenja zakona vezanih za sve aspekte izbora", poručio je predsednik Saveta NOVE, ukazavši na pokušaje režima da lažno prikaže svoju navodnu demokratičnost.

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close