Movsesijan: Preispitati odgovornost ministra Vulina u obezbeđivanju Gerontološkog centra u Nišu

Movsesijan: Preispitati odgovornost ministra Vulina u obezbeđivanju Gerontološkog centra u Nišu

Nakon jučerašnje vesti koja je šokirala javnost u Srbiji o teškom bilansu zaraženih u Gerontološkom centru Niš, gde je od kovida obolelo 144 ljudi, opravdano je pokrenut krivični postupak protiv direktora ustanove, za kojeg se sumnja da nije preduzeo sve neophodne zaštitne mere.

Nova stranka ističe da se nepridržavanje mera koje su propisane, kako bi se najranjiviji deo društva u ovoj pandemiji zaštitio, mora strogo sankcionisati, ali takođe poziva i na preispitivanje uloge ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji se početkom izbijanja zaraze u Srbiji obavezao na obezbeđivanje svih objekata socijalne zaštite. Kako podseća predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan, Vulin je u svakom svom javnom nastupu potencirao da je "Vojska Srbije veliki oslonac svim građanima, jer obezbeđuje značajnije zdravstvene centre, kao i sve gerontološke centre bez obzira da li su privatni ili državni, sa više od 30 korisnika".
 
"Ne ulazeći u nagađanja da li su propusti napravljeni zbog partijske pripadnosti, postavlja se pitanje da li je vršen nadzor i obezbeđivanja objekta u Nišu od strane Vojske Srbije. Ako nije, građani Srbije zaslužuju odgovor zašto nije osigurana bezbednost svih njegovih korisnika i zaposlenih, a ukoliko jeste, kako je onda moguće da mere nisu poštovane, zbog čega za posledicu imamo zabrinjavajuće brojke o broju zaraženih? Svuda u svetu od početka pandemije jasan je bio apel da koronavirus ne sme ući u staračke domove, jer pomenuto za posledicu uglavnom ima veliku smrtnost, zbog čega zahtevamo da se, pored odgovornosti direktora ustanove u Nišu, preispita i politička i moralna odgovornost ministra Vulina, koji je bio zadužen da se stara o bezbednosti ovih ljudi", ukazuje Movsesijan.
 
Predsednik Saveta NOVE podseća i da je sve navedeno još jedan razlog za formiranje Komisije, koju je predložila Nova stranka, a koja bi kontrolisala rad Vlade Srbije u vanrednom stanju i potencijalno ugrožavanje Ustavom garantovanih ljudskih i manjinskih prava. Nažalost, iako svakodnevno poziva na prevazilaženje političkih razlika u ovim izazovnim vremenima za celo društvo, Vlada je i ovoga puta ostala nema na predlog jedne opozicione stranke, koji je za cilj imao dobrobit svih i jasne odgovore na pitanja koja su u interesu javnosti.
 
NOVA još jednom apeluje na sve građane Srbije da poštuju mere u borbi sa pandemijom koronavirusa, kako bismo iz nje izašli kao pobednici i sa što manje ljudskih gubitaka, napominjući da sve pomenuto zasigurno neće proći nekažnjeno u odlučnoj i doslednoj političkoj borbi koja će uslediti čim ova izazovna budu iza svih nas. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close