Movsesijan za Talas: Građani na protestima naterali opoziciju da razgovara

Movsesijan za Talas: Građani na protestima naterali opoziciju da razgovara

U narednim danima, pre protesta u subotu, očekuje se novi sastanak opozicionih partija i pokreta na kojem će se razgovarati o sledećim koracima, a koliko unutar opozicije postoji slušanja i razumevanja, da li se, i kako, međusobno komunicira i šta možemo dalje da očekujemo analizirao je portal Talas.

Predlog Nove stranke jeste formiranje Nacionalnog demokratskog saveta u kojem bi predstavnici građana (NVO, sindikata, organizacija) i predstavnici opozicionih partija i pokreta bili ravnomerno zastupljeni, a predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan u izjavi za Talas objašnjava da je reč o jednom od modaliteta za odgovor na zahteve koji već 8 nedelja stižu sa protesta:

„Zahtev je bio da se unutar opozicije iskomunicira konkretan plan – sa političarima i organizacijama, a predlog Nove stranke je jedan od modaliteta kako bi to moglo da izgleda. Trenutno postoje tri odvojena predloga i mislim da je sada na opoziciji da pokaže kompromis – da je spremna da izađe sa nečim. Dobro je da se to dešava na zatvorenim sesijama gde svi mogu da učestvuju ravnopravno, a ne na društvenim mrežama ili preko medija.“

Movsesijan dodaje da između ova tri plana nije postojala koordinacija, te da to „nažalost pokazuje da opozicione partije i pokreti imaju slabu komunikaciju“, ali i da izgleda da su upravo građani na protestima naterali opoziciju da sedne i razgovara. Konkretna ideja je, dakle, formiranje tela koje bi predstavljalo građane i opoziciju u komunikaciji sa aktuelnom vlašću:

„Savet je zamišljen kao jedno telo koje će funkionisati kao pregovarački tim za komunikaciju sa vlašću. Ono treba da formuliše zahteve. Ukoliko zahtevi ne budu sprovedeni, onda postoje druge institucije koje mogu da nadgledaju protest, poput OEBS-a ili drugih međunarodnih organizacija. Tu se dobro uklapa predlog Ne davimo Beograd o uključivanju organizacija poput CRTE ili CESiD-a“, objašnjava Movsesijan i dodaje da do sada za predlog Nove postoji samo neformalna podrška, a da će se o daljem toku dogovarati na pregovorima.

Kada je reč o građanskoj neposlušnosti, ocenjuje da to nije pitanje za političare već za građane, te da su političari svojim deklarisanjem već pokazali da su „prilično neposlušni“:

“S druge strane, dosta se govori o bojkotu – bojkot Parlamenta bi imao smisla samo ako izazove nešto, a nisam siguran da sada imamo signal da bi se to desilo“, zaključuje predsednik Saveta NOVE.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close