Movsesijan: Zdravstvo najbolesniji pacijent u Srbiji

Movsesijan: Zdravstvo najbolesniji pacijent u Srbiji

- Set zakona koji se tiču zdravsta vladajuća garnitura priprema u polutajnosti, ne postoji ni minimum transparentnosti, a takozvane javne rasprave se vode tako što se iz njih isključuje javnost, a novinari udaljuju – rekao je Aris Movsesijan, koordinator Saveta za zdravstvo Nove stranke, na današnjoj konferenciji za novinare.

On je kritikovao izostanak široke debate povodom Nacrta zakona o apotekarskoj delatnosti, Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti, Nacrta zakona o zdravstvenom osiguranju, Nacrta zakona o sanitarnom nadzoru i drugim nacrtima zakona kojima se uređuje oblast zdravstva, a koje, kako ocenjuje, vladajuća garnitura namerava da usvoji onako kako ih je i pripremila – navrat-nanos. To, ocenjuje Movsesijan, ima dugoročne posledice po ceo zdravstveni sistem koji već jeste „glavni pacijent u Srbiji“.

- Zdravstvo je uvek 13. prase – rekao je Movsesijan i dodao da je suštinska reforma neophodna zdravstvu u Srbiji koje je "očajno" i "bolesno" i nije prošlo kroz tranzicioni period kao ostale delatnosti, zbog čega su najveći teret pretrpeli zaposleni - lekari, tehničari, sestre. 

Prema njegovim rečima, zdravstvo ne čini gama nož ili neki drugi visokotehnološki aparat, već zaposleni koji često ne reaguju da se nikome ne bi zamerili jer su ucenjeni poslom i za minimalna sredstva rade maksimalne stvari.

- Postoji muk u celoj zdravstvenoj struci, jer su ucenjeni - vi ćete izgubiti posao ako budete podigli glavu i rekli da to nešto ne valja i da nije u redu - rekao je on i dodao da "postoji disproporcija toga kakve slike vlast šalje kroz medije i onoga što građani mogu da vide u kontaktu sa zdravstvom".

Movsesijan je kazao je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić proglasio ovu godinu - godinom velikog ulaganja u zdravstvo, navodeći da nije pitanje "da li je i koliko do sada ulagano", već da je pitanje "kako se ulaže u zdravstvo i da li ta ulaganja prati ideja i vizija kuda zdravstvo treba da stigne":

- Jedina vizija koju premijer ima u oblasti zdravstva je izgleda da okreči što više klozeta u bolnicama po Srbiji... To je vizija koju smo dobili sa izborima 2016. godine, a čak ni nju nije uspeo da ostvari! O trenutnom stanju govori i paradoks da Privredna komora Srbije šalje 1.500 zdravstvenih radnika iz Srbije u privatnu firmu u Nemačkoj. Pre toga, premijer izjavljuje „a što ne bismo među izbeglicama iz Sirije probrali lekare i medicinske radnike i zadržali ih u Srbiji“!? A sada sve svoje šaljemo van zemlje!? Dakle, jedino što aktuelna vlast radi da „izleči domaće zdravstvo“, jeste politički marketing, a on je u oblasti zdravstva apsolutno zabranjen!

Movsesijan je rekao da će Nova stranka predložiti amandmane na svaki od predloženih zakona, a da priprema i potpuno nov zakonski predlog u oblasti zdravstva. Kazao je i da će Savet za zdravstvo Nove stranke nastaviti budno da posmatra, reaguje na svaku uočenu nepravilnost, i priprema konkretne strategije koje se mogu implementirati u sadašnji zdravstveni sistem:

- Nova stranka prva je reagovala na "kubanske" vakcine, kada se ministar zdravlja fotografisao sa neregistrovanim lekom u ruci, a što je prizor čak i skanadalozniji od njegovih ranijih fotografija sa mafijašima... Reagovali smo prvi i kada je reč o Institutu Torlak, koji je izgleda još uvek tabu tema... Ono što se u Torlaku dešavalo, matrica je koja se polako preslikava i na ostale zdravstvene ustanove... Postavi se V.D. direktor kao partijski plen, a onda on bahato mobinguje sve oko sebe, ucenjuje zaposlene, zastrašuje ih, deli otkaze. Takvi šabloni neće izlečiti zdravstvo!

 

Pogledajte integralni snimak izlaganja Arisa Movsesijana:

 

mm

Press služba

1 Comments

  1. B. Sikimić
    09.02.2017 at 18:00
    Reply

    Prihvatam naslov, inače odlično argumentovanog izlaganja, sa izvesnim naprezanjem i samo kao prigodni uvod u veoma aktuelnu temu. Razlog je to, zbog čega bih se sporio sa g. Movsesijanom do sudnjeg dana, što je glavni i najteže oboleli pacijent u Srbiji ZAKONITOST.

Leave a Reply

Close