Muzej savremene umetnosti i dalje pod katancem

Muzej savremene umetnosti i dalje pod katancem

Članice i članovi Foruma Mladih Nove stranke pokušali su danas da posete Muzej savremene umetnosti u Beogradu povodom najavljenog otvaranja nakon renoviranja. Podsećamo da je u februaru ove godine ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac aktivirao časovnik koji je odbrojavao vreme do završetka renoviranja muzeja i ponovnog otvaranja na pedesetogodišnjicu postojanja muzeja. Rok je isticao danas, a sasvim očekivano, uprkos pompeznim najavama, vrata muzeja ostala su zatvorena.

Potpredsednica Nove stranke Alena Bukilić je istakla da, iako su kustosi muzeja pripremili novu stalnu postavku, građani danas nisu bili u prilici da je posete u obećanom rekonstruisanom prostoru.

- Ono što smo zatekli bila su zatvorena vrata, poneki polomljen prozor, visoka trava oko muzeja i sat koji je prestao da odbrojava. Upravo je ovo slika i priika naprednjačke vlasti – lažna obećanja, prazne reči i nikakvi rezultati. Budući da je ministar Tasovac izjavio da prihvata odgovornost za neotvaranje muzeja u obećanom roku, pozivamo ga da makar u ovom slučaju pokaže doslednost i podnese ostavku na mesto ministra kulture i informisanja – poručila je Bukilić.

Predsednik beoradskog kluba Foruma mladih NOVE, student Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti, Uroš Eleković, izjavio je da „koliko god se aktuelni režim hvalio i stanje u zemlji prikazivao drugačijim no što jeste, činjenica je da je potraga za kulturnim indentitetom za njih nemoguća misija“:

- Ovo je samo jedan u nizu primera kojim naprednjačka vlast pokazuje koliko malo vrednuje kulturu.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close