Naprednjačka okupacija Vračara: Dan 83.

Naprednjačka okupacija Vračara: Dan 83.

Kada je pre nepuna tri meseca sedao u rukovodeću fotelju, prigrabljenu dobro ovladanim koruptivnim metodama, sadašnji predsednik GO Vračar prof. dr Milan A. Nedeljković pompezno je najavio da će vrata njegovog kabineta uvek biti otvorena za građane. Ono što je izostavio, svojstveno naprednjačkoj politici lažnih obećanja, jeste sledeće: vrata možda jesu otvorena, ali u kabinet građane nema ko da primi, jer je predsednik retko kad na svom radnom mestu!

Osamdeset i tri dana dr Nedeljković nam svakodnevno demonstrira kako on vidi svoju funkciju – kao poziciju „obor-kneza“ jedne nahije. Tako on neumorno obilazi „svoje“ posede, ali se bavi i „diplomatijom“ odlazeći u inostranstvo, gde glumi „opštinskog ministra zdravlja“, još neumornije pozira objektivu fotoaparata, a zvanična glasila GO Vračar masovno koristi u službi svog samoljublja. Posledično, opštinski sajt služi mu za veličanje njegovog lika, ali ne i dela. Naprosto, zato što dela i nema. Između poseta Sverdlovskoj oblasti i vladici Ekaterinburške eparhije, predsednik GO Vračar je zaboravio kojim problemima zapravo treba da se bavi – vračarskim. Zato Vračarke i Vračarci za 83 dana naprednjačkog upravljanja nemaju niti jedan rešen problem koji jeste u nadležnosti opštinske vlasti.

Takođe je zapanjujuća njegova opsednutost crkvenim velikodostojnicima koju neprestano pokazuje fotografišući se sa njima i u zemlji i u inostranstvu. Postavlja se pitanje da li pokušava da nekadašnju demokratsku opštinu Vračar pretvori u crkvenu opštinu Vračar!? Možda su opštinski moćnici inicirali i izmenu Ustava (pored ostalih besmislenih inicijativa) u kome trenutno piše da je „Srbija sekularna država“?

Obećanja se često i lako čuju iz usta predsednika Nedeljkovića, kao što su npr. učešće opštine u „rekonstrukciji trga Slavija, rekonstrukciji Makenzijeve ulice od Slavije do Crvenog krsta (iako Makenzijeva ide samo do ulice Maksima Gorkog), rekonstrukciji Kalenićeve pijace itd“, to jest - svega onoga što nije u nadležnosti lokalne samouprave. Da se ne bavimo samo kritikom, pohvalićemo vračarski tim koji je obišao većinu vrtića, osnovnih i srednjih škola. Doduše, baca senku činjenica o nepoznavanju imena škola, pa se tako na sajtu nađe ime OŠ „Siniša Nikodijević“ koja ne postoji, jer je ime škole „Siniša Nikolajević“. Takođe, čudi nepoznavanje činjenice da je OŠ „Dušan Dugalić“ na teritoriji GO Vračar davno izgubila prefiks „specijalna“. No, pored toga moralo je na opštinskom sajtu da se navedu reči predsednika Nedeljkovića: „Dolazili su ovde i patrijarh SPC i predsednik države, međutim ranije opštinsko rukovodstvo nije dolazilo i nije imalo sluha za značaj škole niti za njene potrebe. Kao doktor sa posebnim pijetetom sam došao u ovu školu, razgovarao sa direktorom i nastavnicima.“ Naravno, akcenat je na: „patrijarh, predsednik države, pa on“!? Svakako da i ovaj navod nije tačan, jer su i prethodni predsednici opština redovno obilazili i učestvovali u radu škola na teritoriji opštine Vračar. Ali pošto i naprednjački šef/aktuelni premijer svaki put kaže - „prvi put u istoriji“, tako i dr Nedeljković valjda smatra da istorija GO Vračar počinje od 24. juna 2016?

Nije iznenađujuće što su se SNS kadrovi „pogubili“ u sistemu lokalne samouprave. Trenirali su isključivo za to da Vračar načine svojim plenom, ali ne i za to šta sa tim „plenom“ dalje – kako da reše komunalne i druge probleme koji svakodnevno muče Vračarce. Ne iznenađuje ni to što „gazde nahije“ odbijaju svaki konstruktivni predlog koji ne dolazi iz njihovog tabora, a koji za cilj ima unapređenje rada institucija.

Opštinski odbor Nove stranke Vračar je preko svog odbornika u GO Vračar, dr Predraga Miletića, rukovodstvu opštine predao desetak odborničkih pitanja – onih koja se tiču konkretnih problema opštine i do kojih se došlo kroz neposredan kontakt sa građanima Vračara. Odgovoreno je samo na jedno, jer za ostala, kako kažu – „nisu imali vremena“, iako su neka predata i pre više od 30 dana! Ako nemaju vremena za konkretne probleme građana, zašto su se onda po svaku cenu (pa i nezakonitim sredstvima) grabili za vlast?! Kao mantru ponavljaju jednu te istu rečenicu - da je „prethodna vlast na Vračaru ostavila velike probleme koje treba rešiti“. A što ne počnete da ih rešavate, prošlo je dovoljno vremena? 

Takođe, svoje nepoznavanje nadležnosti i funkcionisanja jedne opštine pokušavaju da prikriju svojom omiljenom metodom - cenzurom. Kada im se dobronamerno skrene pažnja na neprimereno vođenje zvaničnih glasila GO Vračar, koja se, dakle, koriste za ličnu promociju a ne za unapređenje funkcionisanja Opštine, poslovično sledi brisanje komentara. Takvim osionim postupcima nesumnjivo dokazuju da su karakterno daleko od Vračara koji ima tradiciju tolerantnog i mirnog gradskog života utemeljenog na međusobnom uvažavanju. Nekada su Vračarci učestvovali u kreiranju lokalne politike, bez obzira na partijsku pripadnost. Sadašnjoj naprednoj vlasti to očito nije bitno, jer kadar skupljen „s koca i konopca“ ni izbliza ne oseća duh opštine Vračar.

Na kraju, i letimičnim pregledom opštinskog sajta može se uočiti da su se u prethodna 83 dana opštinari više bavili formom nego suštinom. Više ima objava i fotografija sa izložbi, književnih večeri i sportskih manifestacija nego o bilo kojoj temi vezanoj za funkcionisanje i život opštine Vračar.

Opštinski odbor NOVE Vračar neće odustati od političke borbe protiv ovakvog – necivilizovanog – ponašanja aktuelne vlasti. Za razliku od Nedeljkovićevog kabineta, naša vrata zaista jesu otvorena svim građanima i ima ko da ih dočeka!

 

OO Nova stranka Vračar

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close