Naprednjačka većina od parlamenta pravi javni toalet [VIDEO]

Naprednjačka većina od parlamenta pravi javni toalet [VIDEO]

- Dopustili ste provalu najgorih stvari da uđe u ovo zdanje. Bez obzira na vaše prisustvo, ovo je hram demokratije. Vi svojim ponašanjem od tog hrama pravite javni toalet – reči su Zorana Živkovića koje su očigledno pogodile srž prirode naprednjačke većine u parlamentu, budući da mu je SNS uzdanica i predsedavajuća jučerašnjom sednicom Maja Gojković momentalno oduzela reč i izrekla opomenu.

Navedenim rečima Zoran Živković reagovao je na seriju laži i uvreda koje su na njegov račun, ali i račun Zorana Đinđića, prethodno izrekle Vučićeve skupštinske marionete. Rasprava o produžetku roka za kredit od Azerbejdžana za izgradnju autoputa Ljug-Preljina, pretvorila se u utrkivanje SNS poslanika i njihovih suflera u tome ko će veću uvredu da smisli. Budući da nisu imali nijedan smislen odgovor na pitanja koje je Živković postavio striktno se držeći tačke dnevnog reda, nastupio je primitivni napad. Izmišljali su SNS poslanici basnoslovno vredne stambene kvadrate, govorili o paljenju skupštine i pljačkanju policijskih stanica, a vođe petoktobarskih demonstracija optužili za veze sa kriminalom.

- Optužiti Đinđića, čoveka koji je svoj život dao da ovoj zemlji bude makar malo bolje no što je bilo pre 2000. godine, optužiti ga da je sa kriminalcima organizovao puč da bi preuzeo vlast, ispod je bilo čijeg nivoa. Kriminalci o kojima govorite bili su bliski stranci u kojoj ste vi tada bili, sa vašim liderima igrali su šah – odgovorio je Živković.

Ustaljena je praksa Vučića i njegovih marioneta da odsustvo bilo kakvog odgovora na argumentovano pitanje nadomešćuju pokušajima da diskredituju onog koji pitanje postavlja. Ovo ih je Živković pitao:

“Zašto se za zajam Azerbejžana daje novi rok do 2018. godine, ukoliko se predsednik Vlade zajedno sa svojom svitom sprema da pred kraj ovog meseca otvori taj koridor? Da li to znači da izvođači i podizvođači radova na auto-putu neće dobiti novac za svoje radove još dve godine ili to znači nešto drugo? Da li taj novac treba da ide na neku drugu stranu, da li treba da bude potrošen za krpljenje nekih crnih rupa koje mi danas ne vidimo?”

Živković je tražio obrazloženje produžetka sporazuma o zajmu za još dve godine, s obzirom da se tvrdi da je 98% radova već završeno. On je upitao i na šta se odnose ta dva odsto nedostajućih radova, da li na grebanje asfalta, podizanje lustera u tunelu? I zašto ta dva odsto zahtevaju dve godine?

"Zašto se četiri godine gradi 40 kilometara? Sad kažu – pa klizišta, pa poplave. Ovo je 21. vek. Hrast je smetao tamo, pa je hrast posečen kao glavni krivac za kočenje radova na tom koridoru. Sve se da predvideti. Kada ulazite u neki posao, onda znate koji teren se obrađuje, pa znate gde su moguća klizišta, pa to obiđete, pa zna se gde postoji nešto čija je vrednost kulturna ili istorijska, pa i to može da se zaobiđe još u planiranju.

Tu je i pitanje tog nesretnog tunela i „Planuma“, pa priča da li je „Planum“ dobar, da li nije, nove mašine, stare mašine, da li je niži, da li je viši. Ma, kakve veze ima „Planum“ sa tim? Ko je izvođač radova? Izvođač radova je kompanije iz Azerbejdžana. Ona je odgovorna za radove. Kako može podizvođač da bude odgovoran za jedan veliki posao? On odgovara izvođaču. Prema tome, ako nešto ne valja, za to je kriv izvođač iz nama daleke ali prijateljske zemlje i to treba da se reši na takav način.

Dakle, da dobijem par odgovora. Zašto se gradi tako dugo? Zašto se kasni sa radovima? Zašto imamo problem sa tim tunelom i šta je problem sa tim tunelom, pošto su kontradiktorne informacije na sve strane? Zašto se sad produžava sporazum o kreditu ako je bilo jasno još na početku godine da će biti problem sa tim?"

Ni na jedno pitanje SNS većina nije imala odgovor. Imala je samo uvrede, a kakve – pogledajte u video materijalu.

mm

Press služba

Leave a Reply

Close