Naprednjački poslanici ogrezli u neradu - beže i od rasprave!

Naprednjački poslanici ogrezli u neradu – beže i od rasprave!

Naprednjačka većina je odbila da u dnevni red današnje skupštinske sednice uvrsti pet zakonskih predloga i jedan predlog rezolucije koje je uputio narodni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Podsetimo, poslednji zakon u Srbiji usvojen je 3. marta ove godine. Dakle, sedam meseci narodni poslanici nisu razmatrali niti jedno zakonsko rešenje, iako se konstatno priča o neophodnosti reformi.

Živković je uputio Predlog zakona o dopuni zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o izmeni Zakona o finansiranju političkih aktivnosti koji se odnose na zabranu komercijalnog reklamiranja političkih stranaka u elektronskim medijima tokom izborne kampanje.

Komercijalno reklamiranje političkih stranaka finansira se, između ostalog, iz džepova poreskih obveznika – i onih koji ne rade i onih koji su primaoci socijalne pomoći. Njihovom zabranom sprečilo bi se nenamensko trošenje narodnih para.

Naprednjačka većina odbila je da ove zakonske predloge uvrsti u dnevni red.

 

Živković je uputio i Predlog zakona o dopuni Zakona o Vladi kojim se predviđa da svaki predloženi član Vlade, pre izbora, mora Narodnoj skupštini da dostavi lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima.

Obrazlagajući predlog, Živković je istakao da su mnogobrojne odluke Vlade i ministarstava pojedinačno, donete u poslednjoj deceniji, nanele ogromnu štetu državi Srbiji i njenim građanima. Slučajevi „Helikopter“, „Savamala“ i mnogi drugi pokazuju da bi teško tako nešto učinili oni koji su zdravi, bilo fizički bilo psihički.

Naprednjačka većina odbila je da ovaj zakonski predlog uvrsti u dnevni red.

 

Živković je uputio i Predlog zakona o planiranju i uređenju prostora i naselja. Da je postojeće zakonsko rešenje dobro, ne bismo imali bespravne objekte svuda gde se nešto gradi, naveo je Živković. Ovaj Predlog temelji se na zakonu iz 2003. godine koji bespravnu gradnju vidi kao krivično delo. „Onaj ko zabode ašov u zemlju bez dozvole za gradnju, čini krivično delo i biva hapšen odmah. To znači da bi pre nekoliko meseci bio uhapšen i Aleksandar Vučić na gradilištu Beograda na vodi. Bez toga, bićemo zemlja gde neće biti investicija osim ako se ne oslanjaju na rupe u zakonu, na leks specijalise, na posebne uslove za posebne ljude koji su u posebnim odnosima sa posebnim državnim funkcionerima koji nisu prošli lekarski pregled“, naveo je Živković.

Naprednjačka većina odbila je da ovaj zakonski predlog uvrsti u dnevni red.

 

Živković je uputio Predlog zakona o dopunama Zakona o visokom obrazovanju koji predviđa uvođenje principa akademske čestitosti, temeljen na samostalnoj izradi pisanih radova, kao i na striktnom poštovanju tuđih autorskih prava.

Dok se mnogi roditelji odriču svega ne bi li im deca došla do diploma koje su svedočanstvo o njihovom znanju, dotle čak i vršioci najviših državnih funkcija svoje „kvalifikacije“ pokrivaju papirom vrednosti onog iz fotokopir mašine. Plagijat je krivično delo, a ne samo moralni nedostatak, naveo je Živković obrazlagajući predlog.

Naprednjačka većina odbila je da ovaj zakonski predlog uvrsti u dnevni red.

 

Živković je uputio i Predlog rezolucije o priznanju i osudi genocida nad Jermenima počinjenom u Osmanskom carstvu u periodu od 1915. do 1922. godine. Time bi se izrazila solidarnost građana Srbije sa jermenskim narodom u njegovom nastojanju da se ispravi istorijska nepravda, te da se masovno ubistvo milion i po Jermena i zvanično okarakteriše kao genocid. Ovakva rezolucija nema dnevnopoliitčku nego moralnu konotaciju, a njenim usvajanjem Srbija bi mogla sa puno više prava da traži osudu onoga što se Srbima dešavalo u bližoj ili daljoj prošlosti, istakao je Živković.

Naprednjačka većina odbila je da i ovaj predlog uvrsti u dnevni red.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close