Napredno rekonstruisani Trg republike zgazio duh i urbanistički identitet starog Beograda

Napredno rekonstruisani Trg republike zgazio duh i urbanistički identitet starog Beograda

Nakon što je beogradski Trg republike, nakon famozne rekonstrukcije, konačno pušten u promet, nakon godinu dana maltretiranja sugrađana promenom trasa javnog prevoza, bukom i zagađenjem, ono što smo zatekli ostavilo je gorak ukus svim Beograđanima.

Naime, ne samo što smo zatekli ogromnu, beživotnu, nepreglednu betonsku ploču, beli mermer, klupe tik uz kolovoz, bez traga zelenila i duha stare prestonice, nego je i kaldrma postala ozbiljna opasnost po bezbednost vozača i putnika. Postavlja se pitanje na šta je tačno utrošena basnoslovna suma od 10 miliona evra, iz džepova građana, kada centralni beogradski trg sada izgleda kao seoski put, kao i da li će se možda večiti zamenik gradonačelnika Goran Vesić i njegova ekipa "stručnjaka" ponuditi da vlasnicima automobila nadoknade tzv. reglažu trapa, koja je neminovna posledica prolaska ovim delom grada. Da ne pričamo o tome što mu iz pravca Palilule, kako stvari stoje, i nije moguće prići bez velike muke, jer je Bulevar Despota Stefana zatvoren od Palmotićeve ka Trgu, a ništa bolje nije ni i 27. marta. Jedini prohodan pravac jeste Venizelosova ulica, pa kroz Francusku, koje imaju samo po jednu saobraćajnu traku u oba smera, te je prvi dan nove školske godine obeležio kolaps u istim.
 
Dok se naprednjačke perjanice diče otvaranjem auto-puta Miloš Veliki, još jedan veliki srpski vladar, knez Mihailo Obrenović zasigurno se, da se metaforično izrazimo, stidi onoga što vidi na Trgu ispred sebe, kao što se stide svi građani Beograda koji još pamte kako je on nekada izgledao i kakav je urbanistički identitet imao.
 
Previše je "grešaka u koracima" koje aktuelni režim svakodnevno čini, da bi 7 godina naprednog urušavanja države prošlo tek tako nekažnjeno. Zato će ih politička kazna stići na predstojećim izborima, kada će ih isti oni građani kojima vređaju inteligenciju zauvek poslati u političku istoriju. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close