Neophodna podela postojećih i formiranje novih beogradskih opština

Neophodna podela postojećih i formiranje novih beogradskih opština

Gradska odbornica Nove stranke Aleksandra Hristić je na današnjoj konferenciji za novinare istakla da je neophodna decentralizacija Beograda i njegova administrativna reorganizacija. Ona je predstavila predlog NOVE za promenu Statuta Beograda koji se temelji na podeli postojećih gradskih opština i formiranju Mladenovca, Lazarevca i Obrenovca kao novih samostalnih opština.

 

- Beograd je predimenzionirana administrativna celina, teritorijalno neproporcionalno veća od svih drugih gradova Srbije. Kao takav, progutao je i druga prostorno i funkcionalno celovita naselja. Zato je prvi predlog NOVE stranke da, umesto da budu taoci Beograda, Lazarevac, Obrenovac i Mladenovac postanu samostalna i slobodna naselja – rekla je Hristić i dodala da je trenutna situacija dovela do niza apsurda u svakodnevnom životu, „te se samo u glavnom gradu odlučuje o svemu i svačemu, pa i o podizanju ograde u nekom obrenovačkom selu“.

Predstavljajući Predlog NOVE, Hristić je navela da je potrebno i da se urbana celina kontinualno izgrađenog Beograda jasno definiše kao grad i da se, samim tim, oko njega profiliše prostrani zaštićeni prsten poljoprivrednog zemljišta:

- Suština Zelenog pojasa leži u podsticaju razvoja održive poljoprivrede, organske poljoprivrede i proizvodnji proizvoda sa dodatom vrednošću, a ne sirovina. Da bi se ostvarila ova ideja potrebna je finansijsko-ekonomska podrška kroz sistem povoljnih kredita, poreskih olakšica i slično, a što bi bilo moguće ukoliko bi se sada beogradske opštine Mladenovac, Lazarevac i Obrenovac odvojile i postale jedinice lokalne samouprave.

Treći predlog je, navela je Hristić, da se teritorija preostalih postojećih gradskih opština prekomponuje tako da odgovara prirodnim gravitacionim zonama i potrebama građana, a da pri tome njihova veličina bude primerena  mogućnostima administracije da bude pravi servis građanima.

- Podelom bismo formirali nove gradske opštine Batajnica, Dunavski venac, Avalski venac, Kaluđerica, Žarkovo i Železnik. Recimo, Batajnica po svom prostornom obliku i razvijenosti zaslužuje status gradske opštine. Tu je i ekonomska opravdanost, jer Batajnica poseduje veliki turistički potencijal sadržan u obali Dunava i zaštićenoj zoni „Lesni profil Kapela“, kao i privredni potencijal koji ovo naselje ima kao industrijska zona.

Hristić se osvrnula i na trenutno stanje u Beogradu, zaključivši da „ grad nikad nije grcao u ovolikoj količini problema, te da je za to odgovorna isključivo nemarna gradska uprava“:

-Javni prevoz je u kolapsu, saplićemo se o đubre po ulicama, sve što se započne nikako da se završi... Na primer, rekonstrukcija Cvetnog trga je započeta krajem jula sa rokom od 45 dana, a radovi još uvek nisu pomereni sa mrtve tačke. I zašto se uopšte pristupalo ovom poslu, možda zato što tu stanuje gradski menadžer Goran Vesić?

Pomenuvši poslednju aferu sa 24 stana Siniše Malog, gradska odbornica NOVE je zaključila da je to samo povod za traženje što hitnije ostavke gradonačelnika, a da je razloga mnogo više. Osnovni je tzv. projekat „Beograd na vodi“ koji je nesumnjivo direktna pljačka građana i otimanje najvrednije beogradske zemlje:

- Ukoliko nekim čudom zanemarimo sve ekonomske posledice, ostaje činjenica da je Beograd na vodi nešto što je ružno! To je čir na zdravom tkivu Beograda! I pitam se, zbog čega koalicija okupljena oko SNS-a po svaku cenu nastoji da ubije identitet Beograda, zameni ga gomilom bezličnog i tuđeg stakla, a nas Beograđane unizi!

 

(Predlog NOVE za promenu Statuta grada Beograda možete pročitati OVDE)

 

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close