Niš: Gradska vlast ponovo namešta konkurs za medije

Niš: Gradska vlast ponovo namešta konkurs za medije

Gradski odbor Nove stranke u Nišu upozorava da je u pripremi još jedno prelivanje para iz gradskog budžeta u džepove medijskih tajkuna. Konkurs za finansiranje projekata u medijima, koji je raspisao Grad Niš,pripremljen je za jednog čoveka - vlasnika dve televizijske stanice, novina i radija - dok će ostali učesnici dobiti samo mrvice.

Za medijske projekte iz gradskog budžeta namenjeno je 69,2 miliona dinara, a vrednost projekata kreće se od minimalnih 200 hiljada dinara, do maksimalnih 20 miliona dinara. Poređenja radi, Ministarstvo za omladinu i sport je za isti konkurs predvidelo da se visina projekata kreće od 500 hiljada do pet miliona dinara, kako bi se sredstva rasporedila na što veći broj učesnika.

Upozoravamo i da su pojedini funkcioneri lokalne vlasti direktno uticali na gornju granicu „niškog konkursa“. Prvobitno je bilo predviđeno da maksimalan iznos bude pet miliona dinara, ali je na intervenciju gradskih funkcionera iz izvršne vlasti nekoliko puta povećavan, do maksimalnih 20 miliona. Konkurs je tako napravljen pomeri jednog učesnika, dok će ostalima pripasti mrvice.

Da bi se onemogućilo da javnost sazna kako se raspoređuju pare građana Niša namenjene medijima, lokalna vlast je onemogućila nezavisnim telima da sprovode kontrolu, zabranivši im učešće kao posmatračima.

Ovo je, nažalost, samo nastavak prakse od prošle godine kada je na istovetan način sproveden medijski konkurs, a lokalni medijski tajkun dobio gro sredstava.

Podsećamo da je prošlogodišnji konkurs pratio i skandal oko izbora članova komisije za njegovo sprovođenje. U njen sastav,kao članovi su imenovani zaposleni u medijima koji su konkurisali za sredstva. Kako je izbor članova komisije za sprovođenje konkursa u toku,verujemo da će tako biti i ove godine.

Nova stranka poziva nadležne da građanima Niša objasne po kojim kriterijumima je određivana vrednost projekata. Pozivamo, takođe, i da se javnosti omogući, kroz učešće nezavisnih tela ili pojedinacau radu komisije, praćenje toka konkursa, ali i da se objave projekti koji su dobili novac iz gradskog budžeta. Samo na taj način građani Niša će znati kako se troši njihov novac.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close