Niš: Opštinski čelnici da odgovaraju za proneveru novca

Niš: Opštinski čelnici da odgovaraju za proneveru novca

Povodom vesti da su uhapšeni zamenik predsednika niške Opštine Palilula Nikola Božić i većnik ove opštine Milan Andrejić, Nova stranka traži od Višeg javnog tužilaštva da konačno utvrdi da li je na realizaciji projekta prekogranične saradnje sa Bugarskom “Living green” bilo kršenja zakona, odnosno da li su osumničeni učestvovali u proneveri novca, te da ih, ako jesu, izvede pred sud.

Svedoci smo da se sve češće postavlja pitanje opravdanosti postojanja gradskih opština u Nišu, kao i konstatacija da njihova misija  nije dala rezultate, iako zaposleni poseduju znanja za traženje novih načina finansiranja. Znajući da je pre svega prekogranična saradnja bila dodatni izvor punjenja budžeta, a samim tim i dodatni kvalitet opštinske uprave, građani Palilule moraju znati šta se desilo sa sredstvima dobijenim iz EU fondova, jer su ta sredstva namenjena upravo njima.

Podsećamo da je prethodni predsednik Opštine pre godinu dana uhapšen zbog sumnje da je proneverio tri miliona dinara na ovom istom projektu, a da protiv njega još uvek nije podignuta optužnica. Polazeći od toga da se juče uhapšeni funkcioneri sumnjiče za proneveru 1,3 miliona dinara, a ukoliko je vrednost dobijenih sredstava za realizaciju projekta 7,5 miliona dinara za Palilulu, pitamo koliko se od dobijenih sredstava stvarno potrošilo na realizaciju projekta, a koliko je završilo u privatnim džepovima. 

Gradski čelnici moraju da odgovore i da li su gradske opštine zbog ovakvog, očigledno netransparentnog trošenja sredstava, sankcionisene od strane EU IPA fondova u daljem apliciranju za sredstva ovog i drugih EU programa.

Kako bi građani Niša i Palilule saznali šta se desilo sa sredstvima namenjenim njima, tražimo da se o ovom slučaju što pre izjasne ljudi iz tužilaštva i prvi čovek grada Niša.

Ukoliko nema odgovornosti nosioca vlasti, možemo sa sigurnošću tvrditi da nemamo ni državu.

 

Opštinski odbor Palilula - Niš

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close