Niš: Podići spomenik Ljubiši Samardžiću

Niš: Podići spomenik Ljubiši Samardžiću

Na molbu mnogobrojnih građana koji su nam se obratili, Gradski odbor Nove stranke u Nišu podneće inicijativu gradskoj upravi da se podigne spomenik nedavno preminulom Ljubiši Samardžiću. Na taj način grad Niš moći će, makar simbolično, da se oduži svom sugrađaninu, glumcu koji je obeležio domaću kinematografiju, producentu i pre svega velikom humanisti.

Niš, kao grad sa pedesetdvogodišnjom tradicijom održavanja Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“, treba da odbrani svoje ime „grad glumaca“, upravo i na ovaj način – tako što će velikanima domaćeg glumišta počast odavati ne samo na sceni, već i van nje. Svake godine, gradonačelnik ključ grada Niša uručuje glumcima festivala. Ovaj put, neka izda i trajnu lokaciju za spomenik našem Smokiju, Roku, Šurdi, Lampašu... našem Ljubiši Samardžiću.

U dogovoru sa Ljubišinom porodicom, predložićemo lokaciju za spomenik. Smatramo da to mora biti uže gradsko jezgro, ali konačni sud svakako ostavljamo struci. Verujemo da spomenik ne treba da ima lik običnog čoveka – jer Ljubiša to nije ni bio – već lik legende u akciji, kakvog ga pamtimo.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close