Niš: Zloupotreba policije radi zastrašivanja građana

Niš: Zloupotreba policije radi zastrašivanja građana

Nedavna šikaniranja reditelja Kokana Mladenovića i profesora Univerziteta u Nišu dr Đokice Jovanovića informativnim razgovorima u policiji, očigledna je primena represivnih mera koje za cilj imaju suzbijanje osnovnog načela demokratije - slobode misli i govora. Krivične prijave i informativni razgovori zbog javno izgovorenih reči, koje nisu bile po ukusu pojedinih predstavnika vlasti, opominju sve da se uzdrže od govora nepodobnog režimu, inače će snositi posledice.

O zloupotrebi policije od strane režima radi demonstracije gole sile, svedoči i atmosfera koja je pratila posetu ministra unutrašnjih poslova Nišu. Defilei pripadnika policije i žandarmerije, uz besmisleno prisustvo borbenih oklopnih vozila, jeste ambijent koji priliči diktatorskim državama i podsetio je Nišlije na strah koji je obeležio ’90-e. Očigledno je da su aktuelni vlastodršci ovim činom zastrašivanja želeli da pošalju nedvosmislenu poruku – da imaju resurse za efikasno razbijanje bilo kakvog oblika građanskog aktivizma.

Takvim defileom bez povoda narušeno je i normalno funkcionisanje grada, jer je blokadom centralnih ulica izazvan saobraćajni kolaps.

Gradski odbor NOVE Niš ne krivi pripadnike MUP-a, jer oni samo obavljaju posao koji im je naređen, već najoštrije osuđuje njihovu zloupotrebu od strane političara. Zato zahtevamo od vladajuće klike da prestane da kalja jednu od najčasnijih profesija svojim niskim političkim pobudama i da omogući da policija zaista bude pre svega servis poštenih građana.

Podsećamo i da je grad Niš do sada poklonio automobile za Interventnu jedinicu, kombi za Saobraćajnu policiju i kamere za video nadzor saobraćaja. Pitamo gradonačelnika Perišića, da li izdvajanjem iz već iscrpljene gradske kase za ovakve „poklone“ on namiruje usluge MUP-a koje obilato koristi. I koji će biti sledeći potez? Možda da plaća gorivo vozilima Policijske uprave u Nišu?

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close