NOVA apeluje na Beograđane: Zajedno u borbu protiv rušilačkog režima

NOVA apeluje na Beograđane: Zajedno u borbu protiv rušilačkog režima

Opštinski odbor Nove stranke Novi Beograd, zajedno sa Savetom NOVE za urbanizam, apeluje na građane prestonice da ne dozvole da se Savski most ruši i da se kao dečija igračka preseli ispred tržnog centra "Ušće", čineći tako ruglo kompletnog kompleksa.

Podsetivši da već postoji projektantsko rešenje rekonstrukcije mosta koje je dao Most projekt, a čiji je autor inženjer Slobodan Cvetković, renomirani konstruktor čeličnih mostova, kako u našoj stručnoj javnosti, tako i u evropskoj, NOVA ističe da je, nakon završenog arhitektonskog konkursa 2017. godine za rekonstrukciju mosta, pomenuto rešenje bilo otkupljeno od strane tadašnjeg žirija.
 
"Suština otkupljenog rešenja rekonstrukcije Savskog mosta se ogleda u zadržavanju postojeće originalne lučne konstrukcije, ojačane sa još dve rešetke na obe strane, ispod koje bi se isključivo odvijao tramvajski saobraćaj, ali i proširenju sa još dve saobraćajne trake i izgradnji pešačke i biciklističke staze sa obe strane proširenog mosta. Estetski utisak proširenja mosta postigao bi se spoljnjim lukovima savremenog izgleda, a pohvalu ovakvog rešenja iskazali su i drugi građevinski inženjeri koji se bave projektovanjem mostova, posebno što bi se njom dobio regulatorni saobraćajni optimum i finansijski efekat", ističu stručnjaci za urbanizam Nove stranke, podvlačeći da bi, po prvobitnim procenama, izgradnja rekonstrukcije koštala oko 20 milona evra, dok bi izgradnja novog mosta koštala 50 miliona evra.
 
Svuda u svetu, u eri pojačanog saobraćaja čiji su intenziteti iz dana u dan u trendu porasta, ne ruše se mostovi, a pogotovo ne oni koji imaju svoju istoriju, kao Savski most, ukazuju Opštinski odbor NOVE Novi Beograd i Savet NOVE, pozivajući svoje sugrađane da nastave zajedničku borbu i stanu u odbranu rasipničkog i rušilačkog nagona  gradskih funkcionera. 
 
 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close