NOVA i Demokratska stranka zajedno na beogradskim izborima

NOVA i Demokratska stranka zajedno na beogradskim izborima

Vreme je da u Beogradu pobede ideje, rad, znanje, a pre svega tim. Prvi korak je već napravljen: zajednička lista Demokratske stranke i NOVE za beogradske izbore, zaključak je Vesne Rakić Vodinelić, predsednice Saveta NOVE, i Dragana Šutanovca, predsednika Demokratske stranke na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare.

Rakić Vodinelić je istakla da joj je čast da "bude prva žena nosilac izborne liste, makar u ovom izbornom ciklusu", dok je Šutanovac naveo da je odlučio da prihvati odluku lokalnih odbora DS i prihvati da se kandiduje za gradonačelnika Beograda.

Šutanovac je poručio i da koalicija s Novom strankom nije taktika, već da je to strateška odluka, pošto će zajedno nastupati na sledećim parlamentrnim i opštinskim izborima.

On je istakao želi da se proširi koalicija DS i Nove stranke, ali da sigurno neće saradjivati sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, koje su "napravile katastrofalno stanje u Beogradu".

"Sigurno nećemo saradjivati s koalicijom koja trenutno vodi Beograd, već sa onima koji su opozcija. Mi želimo da napravimo socijalno odgovornu, gradjansku koaliciju", kazao je on. 

Šutanovac nije hteo da kaže da li će u koaliciju ući Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića i najavio je da će održati konferenciju za medije, ukoliko se dogovore. 

Vesna Rakić Vodinelić je rekla da joj je drago što je na čelu liste, a na pitanje da li to znači da odustaje od kandidature za gradonačelnicu, kazala je da sebe nikada nije smatrala kandidatkinjom za tu dužnost.

"Izbori u Beogradu su organizovani tako da se glasa za liste, a onda većina bira gradonačelnika, mi imamo uslovni dogovor da Dragan Šutanovac bude kandidat za gradonačelnika, a ja sam nosilac liste", odgovorila je ona. 

Šutanovac i Rakić-Vodinelić su istakli da je "vreme da Beograd i gradjani dobiju jakog i pouzdanog partnera".

"Nije vreme za predaju, već da je vreme da u Beogradu pobede ideje, red i znanje", istakao je Šutanovac i ukazao da je glavni grad Srbije najmanje bezbedan u Evropi, posle Kijeva, da u Beograd "vladaju korupcija, netransparentno trošenje novca, urbanistički i saobraćajni haos". 

Po njegovim rečima, umesto pokretača Srbije, Beograd je mesto jeftine zabave, i jeftine radne snage, uz rast rizika od siromaštva, jer ima više od 20.000 beskućnika. 

Vesna Rakić Vodinelić je kritikovala aktuelnu vlast jer su ukinute dva osnovna prava i ideje na kojima se Beograd razvijao - sloboda i socijalna pravda.

"Uprkos svemu, Beograd je evropski grad. Beograd se razvijao na temeljima slobode - sloboda mišljenja, kulturnog i umetničkog stvaranja. Beograd mora da bude kulturni centar, Beograd kao kulturni, a ne kao estradni centar", rekla je Vodinilić.

Po njenim rečima, zatajilo se u ostvarivanju drugog idela - socijalne pravde, jer postoje isključeni i marginalizovani gradjani. 

"Ideja socijalne pravde ne znači samo borbu protiv bede i siromaštva i mi ćemo se zalagati za socijaizaciju grada, da ne bude isključenih i marginalizovanih", istakla je ona. 

Dodala je da školovanje treba da bude besplatno i kvalitetno, i da Beogradjani ne smeju da dozvole da učitelji i nastavnici budu plaćeni manje nego državni činovnici.

Navela je da se u Beogradu u poslednje vreme "tolerišu najgore, fašističke ideje", a da se kulturna akcija smatra "kritičkim mišljenjem koje treba suzbiti".

Na listi DS-a i Nove stranke, istakao je Šutanovac, biće veliki broj istaknutih intelektualaca, nestranačkih ljudi, koji će promovisati realna rešenja "koja Beograd neće baciti u mulj".

 

 

Tekst/Foto: Beta

mm

Press služba

Leave a Reply

Close