NOVA Kruševac: Prosečna starost vozila u Kruševcu 20 godina - slika i prilika "zlatnog doba"

NOVA Kruševac: Prosečna starost vozila u Kruševcu 20 godina – slika i prilika “zlatnog doba”

Kruševac se suočava za različim oblicima zagađenja životne sredine - preko vode, vazduha, do zemljišta, dok Ujedinjene nacije u saopštenju izdvajaju čak 14 napuštenih industrijskih lokacija koje su prioritetne za čišćenje, među kojima je i Hemijska industrija “Župa".  

Kako upozorava Nova stranka Kruševac, pored ksantata koji se koristi u rudnicima za izdvajanje obojenih metala iz rude, „Bin komerc“, koji posluje u delu  „Župe“ proizvodi i hipohlorit, a radi i na utakanju hlora, zbog čega se građani bukvalno guše u smradu hemikalija. 

"Svedoci smo da proteklih dana takođe nismo mogli da dišemo u Kruševcu zbog velike koncentracije dima koji nastaje loženjem. Uz zabranu uglja, proširenja mreže centralnog grejanja, poboljšanje gradskog prevoza i ograničenje pristupa automobilima u centar grada, gradska vlast bi konačno učinila nešto svrsishodno, a ne da stalno gledamo popločavanje ulica, dovođenje pevača, beskonačno prekopavanje, ponovno zatrpavanje i asfaltiranje ulica. Pitanje je šta je uradila lokalna vlast po pitanju borbe protiv zagađenja? Odgovor je ništa", objašnjava NOVA Kruševac. 

Kako još dodaju, prema istraživanju koje je uradio Saobraćajni fakultet, prosečna starost vozila 2018. godine u Srbiji je bila 17,1 godinu i nastaviće da raste, a čak 40 odsto vlasnika ima automobil proizveden između 2001. i 2005. godine. Ako uporedimo situaciju po lokalnim samoupravama, videćemo da se stanje u Kruševcu kreće od tuge do očaja. Naime, tamo je prosečna starost vozila iznad 20 godina.

"Šta nam to govori? Da građani Kruševca žive očajno pod Srpskom naprednom strankom. Prema SNS-u, pokazatelji privrednog rasta Kruševca i Rasinskog okruga su dobri, napredujemo u svakom segmentu, imamo rast kretanja spoljno-trgovinske razmene, broj dolaska turista u grad Kruševac, kao i pregled broja privrednih društava u Rasinskom okrugu, broj nezaposlenih u Okrugu je manji, a prosečna neto zarada uvećana… Samo se, izgleda, prosečna starost automobila povećala u odnosu na period pre dolaska SNS-a. Kako je to moguće? Sa porastom životnog standarda valjda rastu i drugi pokazatelji. Ili dolazimo do zaključka da “zlatno doba" Kruševca važi za mali broj ljudi, one koji su upisivali i završavali sumnjive fakultete. Ti moralno degradirani, spremni na sve za koji dinar više u svom džepu, nisu i ne mogu nikada biti slika Kruševca. Zato je borba protiv ovog režima naša dužnost", apeluju iz Nove stranke Kruševac i pozivaju sugrađane da nam se pridruže i da lokalnu vlast pošaljemo na otpad političke istorije već na izborima za koji mesec. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close