NOVA na tribini “Agrar u predizbornim programima stranaka”

NOVA na tribini “Agrar u predizbornim programima stranaka”

Nova stranka učestvovala je na tribini “Agrar u predizbornim programima stranaka” koja je održana 4. marta  2016. godine u  hotelu  “Park”  u  Novom Sadu, u organizaciji novosadskog udruženja poljoprivrednika KLUB 100P plus.

Cilj tribine je bio da se pruži  mogućnost  predstavnicima  političkih  stranaka  da  neposredno iznesu svoje  planove  vezane  za  poljoprivredu  i  položaj sela,  a  istovremeno  da poljoprivrednicima omoguće da  sami  procene  koji  program  i  koje  stranke  poljoprivredu vrednuju  kako  ona  to zaslužuje  i opredele  se  kome  će  dati  svoj  glas  na  predstojećim izborima.

Program za reformu  poljoprivrede Nove stranke je predstavila koordinatorka Saveta za poljoprivredu Stela Strsoglavec. Ona se u svom obraćanju publici fokusirala na nekoliko glavnih problema koje je identifikovao Savet za poljoprivredu Nove stranke, i to prvenstveno na nepredvidivost agrarne politike, koja se, po oceni Nove stranke, nalazi pod uticajem dnevno političkih a ne ekonomskih ili društvenih interesa. Istaknuto je i da je jedna od prepreka razvoju poljoprivrede nedostatak savremeno edukovanog i radno aktivnog poljoprivrednog stanovništva, ali i velika nerazvijenost infrastrukture u ruralnim predelima, gde su posebno izražene razlike između severa i juga, što na kraju rezultuje niskom investicionom privlačnošću srpske poljoprivrede.

Konstatovano je takođe da nije problem u nedostatku dobrih rešenja za poljoprivrednu proizvodnju, već prvenstveno u nedostatku volje vladajuće stranke da dobre programe i rešenja sprovodi. Umesto toga, vlastodršci se bave usvajanjem koruptivnih zakona, kršenjem postojeće legislative i nepotizmom. Prisutni su se složili i da je prava šteta što se niko iz SNS-a nije odazvao pozivu poljoprivrednika jer bi tada diskusija bila još zanimljivija.

S obzirom da je vreme bilo ograničeno na  deset minuta, Program za reformu poljoprivrede Nove stranke je predstavljen u najkraćim crtama, ali je tokom diskusije bilo prilike da se odgovori na mnoga pitanja zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača, i tako im se na pravi način približe ideje Nove stranke za oporavak poljoprivrede u Srbiji.

Pored Nove stranke, pozivu KLUB-a 100P plus odazvali su se i predstavnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske Stranke, Levice  Srbije, Vojvođanske partije i Lige  socijaldemokrata Vojvodine.

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori