NOVA nastavlja borbu za Srbiju jednakih Å¡ansi i evropskih vrednosti

NOVA nastavlja borbu za Srbiju jednakih Å¡ansi i evropskih vrednosti

Danas, 4. novembra, kada Evropa obeležava 70. godišnjicu Evropske konvencije o ljudskim pravima, Nova stranka upozorava da je realnost u Srbiji takva da društveno-politički uslovi, umesto da predstavljaju okvir za ostvarivanje ljudskih prava, idu u prilog sve većeg upliva politike i njenog uticaja na svakodnevni život građana Srbije.

Koliko li samo ironično onda zvuči jučerašnja poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, u razgovoru sa šefom misije Saveta Evrope u Beogradu, po ko zna koji put istakao navodnu opredeljenost države za članstvo u EU, kao i poziv Savetu Evrope da pomogne Srbiji u sprovođenju reformi pravosudnog sistema, sistema javne uprave i lokalne samouprave, kao i ljudskih i manjinskih prava? Da li se uopšte može govoriti o kulturi ljudskih prava ili unapređenju pravosuđa u društvu gde se novinari, političari, sudije i tužioci, aktivisti civilnog sektora osećaju nesigurno? U državi gde se otvoreno zastrašuju i preti svakome ko se usudi da razmišlja ili govori drugačije od vladajuće većine?

Nova stranka ističe da društvo koje nije u stanju da kroz dijalog i sučeljavanja stavova dođe do rešenja o važnim pitanjima, nije društvo na dobrom putu. Srbija je država u kojoj se jednima sudi na jedan, a drugima na drugi način, o čemu svedoči odugovlačenje postupaka u sudovima, kao provereno oruđe kojim se koriste privilegovani, čak do zastarevanja procesa. NOVA pita na koja je to ljudska prava mislio predsednik Vučić u razgovoru sa visokim evropskim predstavnikom, kada živimo u državi u kojoj je pravo na zdravu životnu sredinu postalo pravo na nezdravu životnu sredinu i gde pojedine kategorije stanovništva, nacionalne manjine, čame u senci nadirućeg populizma. U tom populizmu nema mesta za različitost, već jedino "mi" i "oni", gde se druga strana stavlja u kontekst izdajnika države i samim tim žigosanog i nepoželjnog u njoj.

Ipak, sve navedeno samo je dodatni motiv organizacijama istinski opredeljenim za evropski put i evropske vrednosti da nastave svoju borbu. Nova stranka će, uprkos svemu, nastaviti svoju borbu za Srbiju jednakih šansi, Srbiju ravnopravnosti i Srbiju koju će poštovati, sve dok dokumenti poput Evropske konvencije o ljudskim pravima ne budu za Srbiju "mrtvo slovo na papiru", već vrednosti koje će biti sastavni deo života svih nas.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close