NOVA predlaže mere za bezbedno izvođenje ljubimaca u šetnju tokom trajanja policijskog časa

NOVA predlaže mere za bezbedno izvođenje ljubimaca u šetnju tokom trajanja policijskog časa

Nedavna odluka Vlade Srbije da vlasnicima pasa ukine jednočasovni izlazak napolje, tokom trajanja zabrane kretanja, izazvao je veliki gnev kod građana, ali i pokrenuo pitanje uticaja ovakve mere ne samo na zdravlje životinja, već i na higijenu životnog prostora.

Naime, veterinari upozoravaju da bi preskakanje večernje šetnje moglo, pored fizičkog, da izazove negativan uticaj i na psihološko zdravlje kako životinje, tako i vlasnika. Naučno je dokazano da suzdržavanje od vršenja nužde kod pasa ili njegovo primoravanje da istu vrši u stanu u kojem živi, a u kojem mu je to od početka bilo zabranjeno, dovodi do pogoršanja mokraćnih problema životinje, a samim tim i do uticaja na higijenu životnog prostora, koja je jedna od ključnih mera prevencije u borbi sa pandemijom koronavirusa. Zato Nova stranka apeluje na aktuelnu vlast da još jednom razmotri odluku o ukidanju večernjih šetnji ljubimaca, zarad dobrobiti i životinja i ljudi iznad svega. Podsećamo takođe i na Zakon o dobrobiti životinja, koji u Članu 54. stav 2. navodi da su organi jedinice lokalne samouprave ti koji propisuju mesto i način izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine. 

Stoga kao efikasan način zaštite od potencijalnog širenja zaraze, predlažemo strogu zabranu kontakta između vlasnika, obavezno držanje na rastojanju od najmanje 2 metra, ali i nošenje zaštitnih maski i rukavica. Kao jedna od mera koje bi takođe mogle da smanje kontakt među vlasnicima ljubimaca mogla bi da bude i samoorganizacija komšija u okviru kućnog saveta, tako da, na smenu, jedan čovek izvodi nekoliko pasa svojih suseda zajedno u šetnju. NOVA takođe apeluje i na raspoređivanje pripadnika nadležnih organa reda na lokacije gde se ljubimci mahom izvode u šetnju, kao što su veći parkovi ili dvorišta između blokova zgrada, kako bi se naredba o držanju rastojanja između vlasnika strogo kontrolisala.
 
Uz još jedan snažan apel svim građanima Srbije za gvozdenom disciplinom u ovim izazovnim vremenima, pozivamo sve da predložena rešenja, u slučaju njihovog stupanja na snagu, strogo poštuju, kako bismo iz ove neizvesne bitke izašli što pre i sa što manje ljudskih gubitaka. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close