NOVA spremna za borbu za poštene izbore - konkretno, bez demagogije!

NOVA spremna za borbu za poštene izbore – konkretno, bez demagogije!

Nova stranka boriće se za poštene izbore i u tome je otvorena za saradnju sa svima, poručilo je rukovodstvo stranke na večerašnjoj tribini na kojoj je predstavljen Akcioni plan „Šta da se radi“.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković istakao je da je ova stranka nesumnjivi borac protiv aktuelnog režima, te da se svojim delovanjem ustanovila kao mera vrednosti sanitarnog političkog otklona od svega onoga što predstavlja Aleksandar Vučić. On je naveo i da se pogubna naprednjačka vlast ne može pobediti Vučićevom retorikom, te da bi takav pokušaj bio ništa drugo do tretiranje biračkog tela kao „stada“. Otuda, naglasio je on, Nova stranka je izašla sa konkretnim planom koji može da se suprostavi nadirućem kriminalu, korupciji i primitivizmu.

-Laž je osnovno sredstvo, ideologija, dnevno delovanje političkog pacijenta koji se predstavlja kao predsednik Srbije. Hvale se da je sagradio puteva više nego Tito... verovatno ih je gradio “stealth” tehnologijom jer su nevidljivi. Isto kao što su nevidljive i “nikad veće” plate i penzije - rekao je Živković i dodao da „ukoliko već Vučić laže, statistički podaci ne lažu, a oni jasno kažu da nema investicija već samo zaduživanja, kao što su i priče o ogromnom izvozu u Rusiju i Kinu samo bajke“.

Ocenivši da je kriminal kao korov i da mora stalno da se seče, Živković je kazao da je neophodna nova „Sablja“ – temeljna i beskompromisna, sa jasnom porukom da nema zaštićenih.

-Korupcija je pojela javne finansije. Mi kažemo da javne nabavke moraju da budu javne! Što znači da za svaki ugovoreni posao na internet stranici mora da se objavi ko ga je i pod kakvim uslovima dobio, tako da to svi mogu da vide. Takođe, na nivou svake jedinice lokalne samouprave treba formirati komisiju za trošenje javnih sredstava, a u čijem će sastavu većinu činiti predstavnici opozicije, ko god bio vlast u tom momentu – rekao je lider Nove stranke.

Potpredsednica Nove stranke dr Mira Petrović podvukla je licemerje aktuelnog režima koji pred televizijskim kamerama promoviše podsticanje nataliteta, a u praksi sprovodi destimulišuću populacionu politiku. Takav nemaran odnos dovešće u pitanje opstanak nacije, budući da Srbija, istakla je ona, godišnje izgubi čak 30.000 stanovnika.

Kao goruće probleme, dr Petrović je navela i rodnu diskriminaciju ispoljenu na tržištu rada, nepostojanje prevencije rodnog i porodičnog nasilja, nebriga za osobe sa invaliditetom i druge ranjive kategorije stanovništva.

-Naša zemlja nije bogata, ali nije ni toliko siromašna da ne može da brine o svojim najugroženijim građanima. Naravno da se može mnogo toga postići pravednijom raspodelom sredstava, ali aktuelni režim za to nema volju. Jedna od najbolnijih „rana“ našeg društva, jeste i naše zdravstvo. Prva pomisao svakog jeste „ne daj bože da se čovek ovde razboli. To može da se promeni! Osnovno zdravstveno osiguranje mora da bude besplatno za sve, bez obzira na radni ili bilo koji drugi status! – zaključila je dr Petrović.

Govoreći o zdravstvenoj zaštiti, vršilac dužnosti predsednika Saveta Nove stranke dr Aris Movsesijan ocenio je paradoksalnim to što je od svih bivših jugoslovenskih republika, jedino u Srbiji „osnovna stomatološka zaštita skinuta sa Fonda“, te da to mora da se menja.

Movsesijan je istakao i da je neophodna suštinska decentralizacija Srbije, na svim nivoima, uz što hitnije donošenje zakona o finansiranju AP Vojvodina. Takođe,  reaktivirati proces lustracije svih onih koji su svojim javnim delovanjem, radom u državnim organima, kao i javnim preduzećima i medijima, naneli štetu Srbiji i njenim građanima. Opredeljenost za vrednosti Evropske unije, za Novu stranke je neupitna, naveo je Movsesijan:

-Kako je uopšte u srpskoj politici došlo do skretanja od vrednosti EU? Da li nam je bliži sistem u Rusiji, ili Turskoj, Kini? Ne. Gde naša deca odlaze u potrazi za boljim životom? Odlaze u demokratske zemlje, i to ne samo zbog novca, već zbog sistema.

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori