Nova stranka i Zelena stranka zajedno na izbore: Predstavljena koalicija “Nek maske padnu”

Nova stranka i Zelena stranka zajedno na izbore: Predstavljena koalicija “Nek maske padnu”

Nova stranka i Zelena stranka danas su na konferenciji za medije zvanično predstavile koalicioni sporazum pod nazivom "Nek maske padnu" uoči izbora koji nas očekuju 21. juna. 

Kako je objasnio predsednik Nove stranke Zoran Živković, iako su izborni uslovi najgori u Evropi i imamo najgoru vlast, Zelena stranka i Nova stranka će na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima nastupiti i boriti i se zajedno. Objašnjavaući slogan koalicije "Nek maske padnu", Živković je istakao da je reč o kvazimaskama demokratije i institucija Vučića, Dačića, Vulina i svih ostalih koji prave cirkus od ove lepe zemlje, koja nikako da smogne snage da postane ozbiljna država.

"Nužna je i neophodna borba i to borba na izborima. Alternativa je oružje i pobuna na ulici, ali ja ne mislim da je to dobro i ne želim u tome da učestvujem. Nastupamo zajedno sa Zelenom strankom, jer delimo iste vrednosti, i u svom programu i delovanju mislimo da je Srbija deo Evrope i da ne treba da ostane samo geografski njen deo, već i deo EU, a da pre toga dostignemo sve njene vrednosti. To znači da imamo institucije koje nisu farsa, već hramovi demokratije, da ljudi koji tamo rade ne predstavljaju sebe kao državu, već kao nosioca odgovornosti vlasti i službenika naroda. Delimo i ideju decentralizacije Srbije

Nije to cepanje Srbije, nju su pocepali oni koji su spasavali Srbe po bivšoj Jugoslaviji, pa tamo Srba više nema. Decentralizacija, autonomija Vojvodine, decentralizacija lokalnih samouprava su apsolutno neophodne", ukazao je lider NOVE.

Kako je dodao, sastavni deo koalicionog sporazuma jeste i član u kojem piše da nakon izbora, a naravno ni pre njih, nema nikakve saradnje sa SNS-om i njihovim saradnicima.

"Pozivamo sve one koji misle da sistem treba promeniti ili imaju dilemu da još jednom razmisle i da nam se pridruže, bilo da se paralelno borimo protiv ovog režima, bilo da budemo zajedno na istoj listi. Vučića ne bi iznervirao bojkot, već zajednička odluka da cela opozicija izlazi na izbore protiv njega. Siguran sam da će buduće generacije u politici biti ponosne na ono što smo mi uradili u ovoj borbi", zaključio je Živković. 

Predsednik Zelene stranke Goran Čabradi potom je podsetio na svojevrsnu anegdotu, ističući da je Zelena stranka nova stranka na političkoj sceni Srbije i da ih je od početka vodila ideja da su svi isti, te je upravo zbog toga postavio pitanje političke figure Zorana Živkovića svojim članovima po Srbiji. Kako je podvukao, prijatno je iznenađen što su svi dali identičan odgovor i apsolutno podržali koaliciju sa NOVOM, čiji je lider dosledan i opozicionar kojeg najviše poštuju.

"To je dobrim delom odgovor zašto skalapamo koaliciju. Svesni smo gde živimo i kakvi su uslovi za izbore. Za male i nove stranke su oduvek teški, i pre pandemijskih uslova, a pogotovo sada. Zelena stranka je prva prošle godine donela odluku da će ići na izbore, kao što je istu tezu od prvog dana zastupala i Nova stranka. Vlast se ne menja na ulici i stepeništu Parlamenta, niti kroz jeftine performanse, već na izborima", kazao je Čabradi.

Dodajući da koalicioni saradnici nude kvalitetne programe, koji se u najvećem delu preklapaju, Čabradi je istakao da su Zeleni moderna, evropska partija građanskih vrednosti, kao i da je koalicioni sporazum lako dogovoren, za svega par minuta.

"Pozivam još jednom sve slobodnomisleće građane da nam se pridruže i da borbom zajedno dovedemo do toga da, kao što nas slogan kaže, maske padnu. Mislimo i na korumpiranu vlast, i maske kriminala, i zagađenja prirode, kako bismo dobili moderno društvo koje više ne tapka u mestu. Od sutra krećemo u brojnim gradovima u prikupljanje potpisa i pozivamo građane da nam se pridruže u borbi", ukazao je predsednik Zelene stranke.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close