NOVA stranka UPOZORAVA na zabrinjavajuće stanje u EPSu.

NOVA stranka UPOZORAVA na zabrinjavajuće stanje u EPSu.

NOVA stranka UPOZORAVA na zabrinjavajuće stanje u EPSu.

NOVA stranka UPOZORAVA na zabrinjavajuće stanje u EPSu.

Izražavamo veliku zabrinutost za elektroenergetski sistem i redovno snabdevanje građana i privrede električnom energijom.

Primer je opština Obrenovac koja je od nedelje 12.12.2021. ostala bez grejanja i vode (crpne stanice ostale bez struje) kao i povremeni prestanci snabdevanja strujom.

Nova stranka upozorava da u danima koji predstoje, elektroenergetski sistem nema kapacitet da izdrži niske temperature, te da su moguće veće havarije koje će imati uticaj na normalno funkcionisanje privrede i života građana.

Zahtevamo hitnu istragu i utvrđivanje odgovornosti nadležnih zbog nezapamćenog ispada svih 6 blokova u TENTu najvećem proizvodjaču električne energije. Problemi sa EPSom sežu godinama unazad, od katastrofalnog postavljanja „politički nezavisnog i profesionalnog menadžmenta“ koji ne zna da organizuje posao, do niskih investicija prethodnih godina.Takođe, ništa nije urađeno da se smanje visoki gubici u distribuciji struje. EPS kao najveće javno preduzeće u zemlji, umesto da bude uspešno preduzeće koje svojim poslovanjem pomaže razvoj privrede, posluje katastrofalno.

Zahtevamo odgovornost ministra. Zahtevamo istragu i privođenje v.d. direktora EPSa i kompletnog tima EPSa, od izvršnih direktora za proizvodnju uglja, električne energije i finansija.

Nova stranka zahteva raspisivanje konkursa za izbor direktora EPSa, i sprovođenje istog kroz javni konkurs i komisiju sastavljenu od stručnih ljudi, a ne stranačkih organa SNSa.

Zahtevamo obaveštavanje javnosti o ukupnim troškovima koje će gradjani Srbije morati da plate kroz prekomerni uvoz električne energije.

Zahtev za uvodjenje prinudne uprave u JP EPS, još uvek 100% preduzeća u vlasništvu države, i postavljanje najstručninih ljudi koje Srbija ima u tehničkom delu rukovodjenja preduzećem.

Pružamo punu podršku radnicima u proizvodnji uglja i električne energije, koji nisu krivi zbog nesposobnosti vlasti  da upravlja najvećim javnim preduzećem u zemlji, ali i poziv istim da se ohrabre i prijave svaku zloupotrebu ili primer pogrešnih procena, poslovnih odluka i svih drugih nepravilnosti koje su dovele do ovakvog stanja u EPSu.

Nova stranka smatra da bi pravilnim rukovođenjem prihodi EPS-a bili višestruko veći od izvoza električne energije u situaciji energetske krize, pošto EPS preko instaliranih kapaciteta ima mogućnosti da obezbedi dovoljno električne energije za sve nas, a često bi mogao imati i viškove za izvoz elektične energije. Sve ovo bi bila ozbiljna prednost u nastupajućoj energetskoj krizi, da je preduzeće uspešno vođeno. Smatramo da sistem elektroprivrede može biti uspešan ali samo uz profesionalno i odgovorno rukovođenje.

mm

Press služba

Leave a Reply

Close