Nova stranka zahteva hitnu ostavku Siniše Malog i Vlade Srbije

Nova stranka zahteva hitnu ostavku Siniše Malog i Vlade Srbije

Nakon što je Senat Univerziteta u Beogradu danas doneo jednoglasnu odluku o poništavanju diplome i doktorata Siniše Malog, Nova stranka javno zahteva da on podnese ostavku na mesto ministra finansija, kao i da njegovim putem odmah krene i celokupna Vlada Srbije.

Naime, kako se radi o osobi koja obavlja visoku državnu funkciju, ova odluka tumači se i kao izvesna, i to vrlo jasna poruka, najvišem državnom organu. Mali ne samo što je obmanjivao javnost sve ovo vreme, nego su on i ostale pristalice aktuelnog režima koristile svaku priliku da upute najpogrdnije uvrede svakome ko se barem usudio da dovede njegov tzv. "doktorat" pod znak pitanja. Umesto da kao neko ko obavlja funkciju ministra bude primer i ostalima, on ne samo što je plagirao naučni rad, što predstavlja krivično delo, već i upornim izbegavanjem da preuzme odgovornost postao simbol odnosa vlasti prema obrazovanju uopšte, koje je u Srbiji godinama unazad sistemski urušavano. Ovaj šamar u lice svima koji su svoje diplome i zvanja časno sticali, a koji danas sede kod kuće bez posla, čekajući poziv sa Biroa, u najmanju ruku zaslužuje da Siniša Mali odmah podnese ostavku i mesto ministra finansija prepusti nekome moralnijem.

Kako međutim pozivati na moral nekoga ko je svoj odnos prema istom već pokazao "stičući diplome i doktorate"? Nova stranka stoga apeluje na premijerku Brnabić da, ukoliko do samoinicijativne ostavke Malog ipak ne dođe, istog odmah smeni, a potom i pozove Vladu koju vodi na ostavku. U suprotnom će još jednom biti dovedeno u pitanje raspolaganje vladajuće Srpske napredne stranke adekvatnim kadrovima, kada boljeg od onog kojem je Senat Beogradskog Univerziteta javno poništio doktorat nemaju.

Suočeni sa činjenicom da sa plagiranim diplomama pojedinci postaju nosioci najviših državnih funkcija, upozoravamo da jedan takav danas kontroliše državnu kasu, drugi vodi policiju, dok je građane strah i od same pomisli koliko će takvih sutra možda lečiti našu decu i u čijim će nestručnim rukama biti naši životi i budućnost. Nova stranka podseća da od 2014. godine kontinuirano insistira na dopuni Zakona o visokom obrazovanju, koja predviđa uvođenje principa akademske čestitosti kao neophodnog atributa za zaštitu srpskog visokog obrazovanja od plagijata.

Zato još jednom podvlačimo da ćemo svakodnevno nastaviti svoju doslednu i beskompromisnu borbu, kako bismo zajedno sa građanima na prvim sledećim izborima sve predstavnike režima poslali u političku istoriju, a sistem u Srbiji, u kojem će, između ostalih, obrazovane osobe biti adekvatno vrednovane i cenjene, poveli putem modernih, evropskih zemalja 21. veka. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close