NOVA Subotica upozorava: I Subotica dobila svoju Hercegovačku ulicu

NOVA Subotica upozorava: I Subotica dobila svoju Hercegovačku ulicu

Tri su stvari, koje čoveka i narod drže u životu i to:

-  Radi.

-  U dobru se ne ponosi, a u zlu se ne poništi.

-  Budi čovek, tj. nemoj misliti da si sam na svetu.

Ovo su reči Antuna Radića, brata Stjepana Radića, čije prezime krasi subotičku “Hercegovačku” ulicu. Tokom prošle nedelje Subotica je dobila svoju Hercegovačku ulicu. Ne zato što je povezana sa Hercegovinom, navodi Gradski odbor Nove stranke Subotica, već zbog simbolike sa Hercegovačkom ulicom u Beogradu, koja je 24. aprila 2016. srušena do temelja. Tadašnji premijer je rušitelje nazvao “kompletnim idiotima”. Do dana današnjeg nije utvrđeno ko je rušio, po čijem nalogu i zašto?!

Odlukom Vlade Republike Srbije ulica Braće Radića je proglašena za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

U Subotici odluke Vlade ne važe, tu postoje lokalna pravila.

Iako je rušenje KRIVIČNO DELO, pravila igre se određuju za kafanskim stolom. Što je srušeno, neće biti vraćeno u prvobitno stanje, jer je jeftinije platiti kaznu, pa ćemo sve po starom, i opet, i opet. Nije prvi put, setimo se kuće u Vase Stajića projektovane od strane Ferenca Rajhla, potom rušenje kupatila u ulici Dimitrija Tucovića, potom staro kupatilo u Petra Drapšina. Sva ova rušenja se povezuju na neki način sa osobama bliskim političkom establišmentu.

Pozivajući se na planove detaljne regulacije koje donose ovlaš preko noći, izglasavajući je u lokalnoj Skupštini, pojedinci daju sebi za pravo da rade šta hoće.

Na isti način su oštećeni i vlasnici garaža na Aleji Maršala Tita, kod bivše hemijske čistione Zora, kojima je naloženo da iste prodaju, jer je tobož regulacijom predviđen put, a uskoro počinje izgradnja zgrade na mestu nekadašnje čistione.

Javni interes postaje privatan interes, privatan je zaštićen, jer je privatna svojina svetinja. Zakon o poreklu imovine? Nema političke volje za sprovođenje istog. 

U Subotici se zna ko je srušio i po čijem nalogu, i ko je izdao dozvolu, i ko gradi, i ko je investitor. Sve se zna, jer nije tajna.

Ovde se bojkotuju najviše instance, bojkotuju se odluke instutucija. Građanima ostaje jedino borba za pravdu u nekim boljim vremenima, jer danas zakoni ne važe.

S obzirom da je sindrom spavanja tužilaca izgleda prešao na niže opštinske nivoe, ne očekujemo reakcije istih ni povodom ovog slučaja.  

Firma koja izvodi radove naravno poseduje sve neophodne dozvole, što niko ne spori, jedna ozbiljna firma ne sme sebi da dopusti da bude “kompletan idiot”, ovde je idiot jedino ispala Vlada Republike Srbije, čije se odluke ne poštuju, institucije, kao i građani koji veruju u institucije.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close