NOVA učestvovala u nastanku dokumenta "Zapadni Balkan - Šansa za EU"

NOVA učestvovala u nastanku dokumenta “Zapadni Balkan – Šansa za EU”

Tokom ove godine članovi Nove stranke su učestvovali u programu koji je imao za cilj da pomogne u pripremi liberalnih političkih aktivista za EU procese i unošenje neophodnih promena u politiku zemalja koje predstavljaju.

Pored Nove stranke u ovom programu su učestvovale i stranke iz regiona: Naša stranka (BiH), Liberalna partija Crne Gore, Liberalno demokratska partija (S. Makedonija) i Građanska platforma (Srbija). Ključna stvar ovakvih programa je da se ostvare jake veze između članova liberalnih stranaka koje su zainteresovane za EU integracione procese, kao i dobra i uspešna saradnja sa mentorima koji dolaze iz EU zemalja. Korist ovih sastanaka bila je obostrana jer je pored jačanja kapaciteta stranaka Zapadnog Balkana, upućena i poruka o problemima sa kojima se te stranke susreću u svojim državama na putu ka integraciji u EU.

Tokom ovogodišnjih sesija došlo se do zaključka da su procesu pridruživanja EU potrebne adaptacije i poboljšanja kako bi se obezbedila veća podrška i realnija perspektiva za države koje teže pridruživanju. Zato su predstavnici pet liberalnih stranaka koje su aktivne u gore pomenutim državama, na osnovu svog političkog iskustva, sastavile ovaj dokument u kome su izneta mišljenja o mogućim prilagođavanjima u procesu pridruživanja.

Tako je nastao dokument „Liberalna perspektiva procesa pridruživanja: Zapadni Balkan - Šansa za EU“. Dokument je koncipiran kao odgovor na godišnje izveštaje Evropske komisije o napretku pridruživanja ovih zemalja.  Sve ovo ne bi bilo moguće bez dobre organizacije Evropskog liberalnog foruma (ELF) i Fondacije “Boris Divković”, a uz podršku NEOS Lab i D66 International.

Dokument možete u celosti pročitati na linku u nastavku:

https://www.liberalforum.eu/wp-content/uploads/2019/09/The-Western-Balkans-EU-chance_final_report.pdf

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close